Пређи на садржај

Завахри одвео Американце до Бин Ладена

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
Саудијска Арабија -  (Beta-AFP)) - Египћани припадници Ал Каиде, предвођени другим човеком те терористичке мреже Ајманом Ал-Завахријем, наводно су довели Американце до Осаме Бин Ладена, пише у четвртак саудијски дневник Ал-Ватан.

Позивајући се на „извор повезан са питањем тероризма“, саудијски лист додаје да је курир који је омогућио америчким обавештајним службама да удју у траг Бин Ладену, у ствари радио за Завахрија.

Тај курир је, како пише лист, Пакистанац, не Кувајћанин, а његов идентитет су открили затвореници из америчке базе на Куби, Гвантанамо. Он је одвео Американце све до куће Бин Ладена, а понашао се као није свестан да је праћен.

„Египћани из Ал-Каиде, који практично руководе том мрежом, од Бин Ладенове болести 2004. покушавали су да преузму контролу над Ал-Каидом“, пише саудијски дневник и додаје да су управо они убедили Бин Ладена да напусти северозападни део Пакистана, упориште талибана, и да се сакрије у Аботабаду, лако приступачном граду у којем су га амерички командоси у недељу убили.

Након повратка из Ирана прошле јесени једног од вођа мреже, Египћанина Саифа ал-Адла, Египћани из Ал-Каиде су, према писању листа, направили план да се на дискретан начин ликивидира Бин Ладен. Након смрти Бин Ладена, Завахри (59), „мозак“ и главни портпарол Ал-Каиде, постаје вођа те организације и најтраженији бегунац на свету, подсећа агенција Франс прес.

Извор[уреди]