Забрањено држање за руке у Дубаију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу19. март 2009.

Дубаи / Уједињени Арапски Емирати (РТС / Ал Амарат-Ал Јоум) После неколико непријатних ситуација које су имали туристи Дубаија, власти емирата донели су ригорозније законе о поштовању јавног мира и реда којим ће морати да се подвргну сви грађани, становници и посетиоци у држави. Новина у закону је да је поред љубљена на јавном месту забрањено чак и држање парова за руку.

Након што је светом кружила прича о двоје Британаца који су ухваћени како воде љубав на дубајској плажи а затим добили и доживотну забрану уласка у емиратима због непоштовања муслиманских закона, Влада Дубаија донела је нови закон о поштовању јавног реда и мира. Као и већина осталих закона, и овај је заснован на муслиманским обичајима, што је додатно збунило не муслиманске туристе. Наиме, чак 80 посто поулације Дубаија чине странци, махом из развијених делова света. Поред својих навика донели су и обичаје да љубавна осећања испољавају на јавна места држећи се за руку, пољупцима или чак и вођењем љубави на плажама. Да би заштитила своју традицију Извршни биро Дубаиа донео је нови правилник за чије непоштовање следи поред новчане и казне затвора, казна забрана уласка у земљу.

Иако Дубаи важи за мултикултурни емират у којем се релативно добро толеришу опуштенији начини облачења него што је у околним муслиманским земљама, правилником је забрањен сваки вид голотиње на јавном месту. Конзумирање алкохола дозвољено је саму у за то предвиђеним зонама, док је размена пољубаца између супружника забрањена. О ригорозности правилника говори и закон по којем је невенчаним паровима забрањено чак и држање за руку.

Извор[уреди]