УАЕ: Казне затвора за 75 оптужених

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

2. јул 2013.
Абу Даби/ Уједињени Арапски Емирати (Beta-AP) - Седамдесет пет оптужених да су планирали исламистички државни удар у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), осуђени су у уторак на затворске казне до 15 година, на масовном суђењу у оквиру мера државе да спречи арапско пролеће.

Групе за заштиту људских права оптужиле су Емирате за масовно кршење људских права, укључујући и злостављања у затворима којима су била изложена 94 осумњичена, међу којима има и наставника, адвоката, па чак и један рођак једног владара Емирата.

Власти су одбациле те тврдње и наставиле с хапшењима припадника сумњивих група повезаних са исламским мрежама, попут египатског Муслиманског братства.

У Емиратима, који не дозвољавају постојање политичких партија, није било уличних протеста или директних притисака од почетка арапског пролећа у том региону, пре више од две године.

Десетине људи широм Персијског залива ухапшено је због писања на блоговима или порука на Твитеру, за које су власти оцениле да су опасне или антидржавне. Власти су чак тврдиле да су разбиле неколико шпијунских ланаца, од којих су неке, како су навели, биле повезане са ривалским Ираном или либанским покретом Хезболах.

Активиста за људска права Ахмед Мансур, који је притворен у једној од првих акција власти Емирата за спречавање арапског пролећа, рекао је да је осам оптужених, којима је суђено у одсуству, добило затворске казне од 15 година.

Десетогодишње затворске казне добило је 60 преосталих, укључујући и шеика Султана бин Каједа ел Касимија, који је био на челу групе познате под именом Ел Ислах, односно Реформа. Он је рођак владара Рас ел Хајмаха, најсевернијег од седам емирата, чланица УАЕ.

Мансур је рекао да је најмање 26 осумњичених ослобођено.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg