Пређи на садржај

ЗСО могући пут ка нагодби о статусу Косова

Извор: Викиновости
Етничка мапа Косова
Слика: Sémhur.

30. август 2015.
Београд/ Србија Бета – Аналитичари у Европској унији су сагласни да ће у дијалогу Београд-Приштина договорена Заједница српских општина (ЗСО) бити правни субјект и имати одређена извршна овлашћења, уз мишљење да то може отворити врата дугом, мукотрпном процесу нагодбе две стране, али и међународних чинилаца о коначном статусу Косова, а то значи и чланству Србије у ЕУ.

Мада се слажу и с тим да ће тек усвајање и надасве спровођење одредби статута о том виду аутономије за Србе на Косову показати њен опипљиви домет, посебно зато јер ће успоставити чињенички битан уплив Београда над севером Косова са српским живљем, иако ће тамо формално законски суверенитет имати Приштина.

Хоће ли то бити решење по угледу на „две Немачке”, нешто више од Алто Адиђе/Јужни Тирол, односно формуле Северна Ирска, нико то засад не може предвидети, али биће довољно „конструктивно и двосмислено”, како је оцењено у анализи бриселског Центра за европске политичке студије (ЦЕПС), да сви прихвате самостојност Косова.

То ће тумачити као државу они којима је то потребно, од Приштине до Американаца и оних земаља ЕУ које су признале самопроглашену независност Косова, али свакако уз прихватање дотад већ нужно уходане аутономије за Србе на Косову.

То треба да буде крај свих сукоба на Балкану, које нико и никако више не жели, нарочито почев од великим светским проблемима забављеним чланицама НАТО'а, чијом је војном интервенцијом без сагласности Савета безбеднсти УН бомбардована Србија, па до самих Албанаца и Срба.

Јер, мада у последњих пар година доведена у сумњу, политика ЕУ о пријему земаља Западног Балкана јесте у многоме била утемељена на стратегији и интересима безбедности и стабилности Европе.

Извор[уреди]