Живот онима који се предају

Извор: Викиновости


30. новембар 2011.
Хаг-  (Beta) - На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, тужиоци су у среду приказали снимак на којем генерал Ратко Младић, по заузимању Сребренице у јулу 1995, „гарантује живот“ свим Муслиманима који „положе оружје“.

Караџић, тадашњи председник Републике Српске, оптужен је за геноцид над сребреничким Муслиманима. По оптужници, Војска РС, под командом Младића и Караџића, стрељајала је око 7.000 муслиманских мушкараца, у данима пошто је 11. јула 1995. заузела Сребреницу, а жене и децу депортовала на муслиманску територију. За геноцид у Сребреници оптужен је и Младић.

Током сведочења официра холандског батаљона Унпрофора Еверта Равеа, заступници оптужбе у судници су пустили снимак два састанка које је генерал Младић, на дан заузимања Сребренице, одржао са командантом „плавих шлемова“ и представником локалних Муслимана.

„Требате да положите оружје. Свима који положе оружје - гарантујем живот. Имате моју реч као човека и генерала да ћу... да помогнем недужном муслиманском становништву које није наш циљ... Према вашим борцима, који положе оружје, поступаћемо по међународним конвенцијама и свакоме гарантујем живот, чак и онима који су починили ратне злочине“, казао је генерал Младић представнику становништва Сребренице Несибу Манџићу, на снимку са састанка 11. јула 1995.

Младић је Манџићу рекао и да му је потребан „јасан став“ муслиманског становништва - „да ли желите да опст... да останете или да нестанете“. „Несибе, у вашим је рукама судбина вашег народа, не само на овим просторима“.

Извор[уреди]