Пређи на садржај

Ердоган оптужио Француску за геноцид у Алжиру

Извор: Викиновости


23. децембар 2011.
Истанбул-  (Beta-AFP) - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган је у петак оптужио председника Француске Николу Саркозија да игра на карту „мржње према муслиманима и Турцима“, а Француску да је починила геноцид у Алжиру.

„Председник Саркози почео је да трага за изборним поенима користећи мржњу према муслиманима и Турцима“, казао је Ердоган на конференцији за новинаре у Истанбулу, регујући на усвајање у доњем дому француског парламента закона који кажњава негирање геноцида над Јерменима.

„То гласање у Француској, у којој живи око пет милиона муслимана, јасно је показало да су расизам, дискриминација и исламофобија добили опасне димензије у Француској и Европи“, оценио је турски премијер.

Ердоган је позвао Француску да прихвати одговорност за сопствену прошлост.

„Процењује се да су Французи од 1945. масакрирали 15 одсто алжирске популације. Ту је реч о геноциду“, казао је Ердоган, алудирајући на насиље почињено током процеса стицања независности Алжира од француске доминације, од 1945. до 1962.

„Ако француски председник не зна да се догодио геноцид, може да пита свог оца Пола Саркозија... који је 1940-их био легионар у Алжиру. Знам да он (Пол Саркози) има много тога да каже свом сину о масакрима које су починили Французи у Алжиру“, додао је.

Извор[уреди]