Ендевор обавио последњу мисију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуSTS-134 Official Crew Photo.jpg

4. јун 2011.
САД -  - Амерички свемирски шатл „Ендевор“ се рано јутрос вратио на Земљу, на завршетку последњег лета до Међународне свемирске станице. Командант Марк Кели је са посадом безбедно слетео у Семирски центар „Кенеди“ у Флориди. То је било 25. приземљење летелица америчке Агенције за истраживање свемира обављено по мраку, што је отприлике петина укупног броја слетања.

Кели је рекао да је „тужно видети последње слетање шатла“, али је додао да за летелицом остаје „велико завештање“. „Ендевор“ ће сада бити пребачен у музеј у Калифорнији.

Шатл је провео више од две недеље у свемиру, допремивши на Међународну станицу детектор за космичко зрачење вредан две милијарде долара и резервне делове за станицу.

Данашњим приземљењем „Ендевора“ завршена је 19-огодишња историја летелице, која је постала други од три америчка шатла који престају да се користе. НАСА је саопштила да је „Ендевор“ прешао укупно 198 милиона километара током 25 мисија у свемиру.

Шатл „Атлантис“ према плану агенције треба буде лансиран у свемир у јулу, на завршетку последње мисије 30-огодишњег програма америчких шатлова. После завршетка тог програма, НАСА ће морати да се ослони на свемирске летелице других земаља или приватних компанија, приликом пребацивања резерви и посада на Међународну свемирску станицу.

Поред Келија, у шесточланој посади „Ендевора“, био је и италијански астронаут Роберто Витори. Келијева супруга Габријел Гифордс, чланица Представничког дома која је тешко рањена приликом напада у Аризони у јануару, присуствовала је лансирању „Ендевора“, али је у време приземљења остала у рехабилитациониом центру у Хјустону у Тексасу.

STS-134 Space Shuttle Endeavour makes its final landing.jpg

Извор[уреди]

Спољашња веза[уреди]


Bookmark-new.svg