Европљани генетски ближи него што се мислило

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

8. мај 2013.
Берлин/ Европа (Beta-AP) - Европљани су много ближи генетски него што се мислило, тврде научници. На основу узорака ДНК људи са различитих делова континента, утврђено је да је већина имала исте претке који су живели пре 1.000 година.

Структура секције ДНК
Слика: Richard Wheeler .

Овај резултат је потврдио неколико деценија старе математичке моделе, али је изненађење за оне Европљане који мисле да старе народе чине одређене етничке групе, као што су „Германи“, „Ирци“ или „Срби“, наводи агенција Асошиејтед прес.

„Необично је колико су сви блиско повезани“, рекао је један од аутора студије, Грем Куп (Graham Coop) са Универзитета Дејвис, у Калифорнији.

Куп и коаутор Питер Ралф (Peter Ralph) са Универзитета Јужна Калифорнија, имали су базу података од више од 2.250 генетских узорака и тражили су заједничке сегменте ДНК који указују на постојање далеких рођака у различитим деловима Европе.

Како се наводи у студији, објављеној у научном часопису „ПЛоС - бајолоџи“ (PLoS - Biology), људи који живе на местима која су једна од других удаљена више од 3.000 километара имају идентичне сегменте ДНК, а који уназад могу да се прате скоро до Средњег века.

Генетски материјал преносио се из земаља које су удаљене колико данас Турска од Британије или Пољска од Португалије, чак и после сеоба становништва због инвазије Викинга или Саксонаца на Британију или померања Словена и Хуна ка западу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg