Европесма/Еуропјесма 2006

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу12. март 2006.


Европесма-Еуропјесма 2006. је одржана 11. марта у Сава центру у Београду. Овај фестивал остаће упамћен по скандалозном гласању стручног жирија, и бурним реакцијама присутне публике. Као и 2005. у Подгорици, победио је дечачки састав Но нејм са песмом Моја љубави након што чланови жирија из Радио Телевизије Црне Горе нису доделили ни један поен двема најбоље пласираним песмама са Беовизије. Гласним негодовањем, звиждањем и бацањем флаша на подијум, публика у Сава центру није дозволила извођење победничке песме, након чега је изведена другопласирана песма, победник Беовизије и јасан фаворит у телегласању, Луди летњи плес у извођењу Фламингос] и Луиса. Због вести дана о смрти некадашњег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића, Радио-телевизија Србије је Европесму-Еуропјесму преносила на другом програму.

Према првобитном конкурсу, на Беовизији и Монтевизији 2006. требало је да се изведе 20 песама, од којих би по 10 најбоље пласираних учествовало на Европесми-Еуропјесми. Како је РТС накнадно објавио да ће на Беовизији учествовати 24 песме, према накнадном договору на Европесму-Еуропјесму се пласирало по 12 најбоље пласираних композиција са оба фестивала. Улазнице за фестивал нису пуштене у слободну продају већ су све подељене спонзорима, званичницима и позваним гостима, и известан мањи број фановима. Програм су водили Јелена Јовичић и Бодо Нинковић, који су у паузама између блокова песама изводили колаж евергрин песама из разних европских земаља. Песме су извођене наизменично из Црне Горе и Србије, и то у блоковима од по шест. По општој оцени песама, Европесма-Еуропјесма је и ове године била једно од најјачих изборних такмичења за Песму Евровизије, а у до сада најбогатијој опреми сцене доминирали су високи екрани. У ревијалном делу програма, за време телегласања, наступили су као гости и извели песме којима ће се представити на Песми Евровизије 2006. већ изабрани представници Словеније (Анжеј Дежан, План Б, певао на српском), Хрватске (Северина, Моја штикла), Републике Македоније (Елена Ристевска, Нинанајна), Босне и Херцеговине (Хари Мата Хари, Лејла) и Ирске (Брајан Кенеди, Every song is a cry for love). Гости из некадашње Југославије су кокетирали са публиком; Ристевска је отворено понудила "суседску трговину" поенима, Хари је рекао да би евентуална евровизијска победа Босне и Херцеговине била и победа Србије и Црне Горе пошто је песму компоновао Жељко Јоксимовић. Кенеди је једини своју баладу извео уживо.

Вече је, међутим, кренуло сасвим другим током, када је први члан жирија, представник РТЦГ, прочитао своје гласове, дајући све преко 5 за извођаче из Црне Горе, при том максималних 12 за Моја љубави састава Но нејм и у потпуности прескачући две најбоље пласиране композиције са Беовизије, Луди летњи плес Фламингоса и Луиса и Ромале ромали Ане Николић, шаблон који су поновила и остала тројица његових колега. Било је јасно да су представници РТЦГ у жирију припремили гласање налик на 2005, публика је почела са гласним негодовањем и звиждуцима, који су постајали све јачи како се овакво гласање понављало, а неки од извођача из Србије са напуштањем бекстејџа. Представници РТС у жирију који су, чини се, рачунали са тиме да ће фаворити из Србије добити макар известан мали број поена од црногорског жирија, и око 1/4 својих гласова дали извођачима из Црне Горе, су пре читања гласова изразили затеченост и осудили понашање које су оценили као крајњу некоректност црногорског дела жирија ("Ја ћу вечерас гласати по сопственој савести, а неки други нека размисле"–Ђурђевић, "Ми ћемо се трудити да будемо мало коректнији у гласању"–Дашић, "...да осветламо наш образ у име џез музичара"–Маљоковић, "...морам да дођем к себи јер смо ми, део жирија из Србије, благо речено у чуду некоректношћу наших колега... на које ми више не можемо да утичемо... држите ми папир!!!"–Бањанин). Гласање, јасно, у традицији некадашњих Југовизија није било равномерно ни са једне стране, али црногорски део жирија је српским извођачима дао тек око 1/10 својих гласова и то строго заобилазећи јаче нумере и тако довео до општег утиска да су, обзиром да је исти састав Но нејм на исти начин са песмом Заувијек моја на исту "драмско-љубавно-родољубиву" тему победио и 2005., овај пут једноставно претерали.

Гласање жирија је завршено са осам поена предности за водећу песму Моја љубави, тачно колико су добили од чланова жирија испред РТС. Гласове публике саопштила је Душка Вучинић-Лучић, задужена за односе са јавношћу Фестивала, која је прво рекла "Ја бих волела да видим осмех на вашим лицима... Али... Али...". Затим су прочитани резултати телегласања у којем су Но нејм завредели осам, а Фламингоси и Луис убедљивом већином пуних дванаест поена. Када је постало јасно да је "Но нејм" освојио највећи број поена, незадовољство публике је експлодирало и почели су да напуштају Сава центар, Вучинић-Лучић је, сасвим неуобичајено, замолила "за један аплауз за глас публике за Фламингосе", а водитељи, који су се током гласања држали узрдржано, су, као што је то предвиђено, позвали победника, "Но нејм", да изведу своју песму. Награду је покушао да уручи Александар Аврамовић, директор Телевизије Београд, обраћајући се при том публици која је викала "Лопови, лопови...". "Но нејм" је покушао да под обезбеђењем изађе на позорницу али су кренули узвици "Хоћемо Фламингосе", ка бини су полетеле флаше и Подгоричани су били принуђени да се склоне. После дужег скандирања, другопласирани Фламингоси и Луис кренули су ка бини, водитељ се одјавио рекавши "Ово је земља чуда", и Луди летњи плес је отпеван још два пута, уз Огњенову опаску "Ко може мирно да спава, нек спава... Свака част."

По бизарности целокупне процедуре гласања, ова Европесма-Еуропјесма била је сасвим налик последњој у пуном саставу Југовизији 1991; по немиру гледалишта, на фудбалске утакмице из истог периода. Ево и потпуних резултата ове вечери.

Резултати Европесме-Еуропјесме 2006.
Ранг Наступ Песма Извођач 1 2 3 4 5 6 7 8 Телегласање 9 Укупно
1 15 Моја љубави Но нејм 12 3 12 5 12 12 3475 8 64
2 14 Луди летњи плес Фламингоси и Луис 12 12 12 12 11928 12 60
3 9 Ципеле Стеван Феди 10 10 4 10 10 1583 6 50
4 17 За њу Стеван Филиповић 7 5 6 3 8 5 7 5 561 4 50
5 22 Ромале ромали Ана Николић 8 10 10 8 3981 10 46
6 8 Лазарица Ивана Јордан 1 10 8 2 8 6 2007 7 42
7 19 Судбина Бојан Делић 8 8 5 6 405 1 28
8 24 Грех Тијана Дапчевић 4 1 7 10 687 5 27
9 7 Феникс Нела Поповић 6 7 7 3 2 25
10 4 Да ти се дланови заледе Мари Мари 5 6 3 7 21
11 5 Анђео у очима Црвено и црно 5 3 8 16
12 20 Капија Бибер 2 2 4 4 1 13
13 18 Кад ти треба Маја Николић 6 1 4 11
14 1 Кораци Дан послије 2 7 1 10
15 13 Жељна Владана и Бојана 4 1 5 10
16 23 Успаванка Грим 3 7 10
17 21 Наћи ћу те Јелена Кажанегра 6 4 10
18 12 Конак Ана Бекута 2 3 419 3 8
19 3 Жива сам Милена Вучић 6 6
20 2 Кап по кап Романа 3 1 1 5
21 11 Путујем сама Круг 4 4
22 16 Једном покидано Близанци 412 2 2
23 6 Малер Блах, блах бенд 2 2
23 10 Порука за љубав Ивана Кнежевић 2 2

У горњој табели, црвеном бојом су означене песме и гласови чланова жирија испред РТЦГ, а плавом РТС. Чланови жирија су били:

  1. Предраг Калезић, продуцент (РТЦГ),
  2. Милан Ђурђевић, композитор (РТС),
  3. Милица Белевић, уредник и музички критичар (РТЦГ),
  4. Зоран Дашић, музички уредник РТС и композитор (РТС),
  5. Бојан Бајрамовић, председник Удружења естрадних уметника Црне Горе (РТЦГ),
  6. Јован Маљоковић, композитор и џез музичар (РТС),
  7. мр Предраг Јанковић, професор на Музичкој академији на Цетињу (РТЦГ) и
  8. Тања Бањанин, вокални сослиста (РТС).

Чланови жирија испред РТС сазвали су конференцију за штампу у 3 часа ујутро, поново изразили своје негодовање, док су Ђурђевић и Дашић, чији су поени саставу "Но нејм" дали предност, повукли своје гласове и оспорили исправност резултата гласања. Александар Аврамовић, директор Телевизије Београд и председник групе за надлгедање регуларности такмичења заказао је за недељу, 12. март у 15 часова у Београду ванредну седницу Управног одбора УЈРТ, на којој би се расправљало о регуларности гласања и песми која ће Србију и Црну Гору представљати на Песми Евровизије (21. март је рок до којег емитери морају доставити имена и снимке Европској радиодифузној унији). Овај Управни одбор, чији је председник Александар Тијанић]], генерални директор РТС, има по три члана испред РТС и РТЦГ, но како су чланови из Црне Горе "били спречени" да присуствују и одбили да се изјашњавају путм телефона, нова седница на исту тему је заказана за уторак, 14. март, а РТС се огласио саопштењем за јавност.

Није јасно шта је тренутно званични став или стварна преговарачка позиција представника Радио-телевизије Србије по питању представника Србије и Црне Горе на Песми Евровизије. РТС је у међувремену наизменично издавала блаже и оштрије срочена саопштења, а у некима од вести које су при том објављене, речено је и да резултат Европесме-Еуропјесме није званично прихваћен као важећи. Незванично, осим пласмана састава Но нејм, могуће њихове позиције су и проглашење целокупног гласања неважећим или потпуно повлачење Србије и Црне Горе са овогодишњег такмичења уз прописану високу новчану казну.

Истог поподнева Радио-телевизија Црне Горе је емитовала унапред најављену емисију "Недељно поподне" на тему Европесме-Еуропјесме са црногорским извођачима. Осим општих анегдота извођача уз повремену спрдњу на рачун Београда уопште, основна црта емисије је била да жири из Србије нема пуно моралног основа да критикује представнике РТЦГ за непоштено гласање будући да ни њихово гласање није било непристрасно; овакво расположење вероватно је најбоље одсликао Стеван Феди речима да "некоме смета што смо ми били спретнији". Момци из "Но нејма" су се жалили на нападе којима су били изложени у расплету ситуације, при чему се покушавао оставити утисак како је њима у крајњем најважнија музика.

Извор[уреди]