Пређи на садржај

Умро Слободан Милошевић

Извор: Викиновости


11. март 2006.
Хаг/ Холандија Слободан Милошевић нађен је јутрос мртав у својој ћелији у притворској јединици у Схевенингену. Узрок смрти није познат.

Милошевић је имао 64 године. Био је срчани болесник и чекао је лијечење. Његов захтјев да се лијечи у Москви је претходно одбијен.

Слободан Милошевић био је пресједник Републике Србије од 1989. до 1997, и предсједник СР Југославије од 1997 до 2000. Првог априла. 2001. ухапшен је и послат у Хаг гдје је дуже вријеме био оптужен за геноцид и кршење људских права у ратовима у Босни, Хрватској и Косову.

Током суђења, почели су да се јављају озбиљни здравствени проблеми код Милошевића. Патио је од слабог срца и осталих делова кардиоваскуларног система. Више пута је суђење одгађано због његовог здравствена стања. Милошевић се више пута жалио на здравствене проблеме у судници Хашког трибунала, а судско веће одбило је 24. фебруара 2006. да га привремено пусти у Москву на лечење и поред безбедносних гаранција руске владе. Он је 22. фебруара обавестио председавајућег судију Патрика Робинсона да не може да настави испитивање сведока, јер се не осећа добро.

Два дана пре смрти, Слободан Милошевић је у разговору са адвокатом Зденком Томановићем и Момиром Булатовићем, изразио сумњу да лекови које добија више штете његовом здрављу него што користе.

"Данас, 11. марта, Слободан Милошевић је пронађен беживотан у свом кревету у притворској јединици УН у Схевенингену. Чувар је одмах позвао заповедника и лекара притвора. Лекар је потврдио да је Милошевић мртав", писало у саопштењу. По жељи председника Србије и Црне Горе Војислава Коштунице обдукција и утврђивање тачног узрока смрти је одложено за сутра (12. март), којем ће присуствовати и један патолог из Србије.

Супруга бившег југословенског и српског председника Мирјана Марковић изјавила је америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен да је Трибунал у Хагу "убио њеног мужа".

Извори[уреди]