Пређи на садржај

ЕУ, САД и Канада заједно проучавају Атлантик

Извор: Викиновости
Остале вести о Атлантском океану
Позиција Атлантског океана

Мапа показује позицију Атлантског океана

25. мај 2013.
Атлантски океан -  (Beta-AFP) - Европска унија, САД и Канада покренули су заједничко истраживање с циљем да се боље разуме Атлантски океан и унапреди одрживо управљење његовим ресурсима, саопштила је данас Европска комисија.

„Огорман економски потенцијал Атлантика углавном је неискоришћен. Вероватно знамо више о површини Месеца и Марса него о дну дубоких мора. Ова алијансе може дати велики допринос у изазовима попут климатских промена и безбедности хране“, рекла је европска комесарка за истраживање, иновације и науку Мора Јегин-Квин.

У оквиру истаживања проучаваће се и међутицај Атлантског и Арктичког окена, посебно у вези с климатским променама, предвиђено је споразумом који је потписан на конференцији у ирском граду Конвеју.

Европска комесарка за поморска питања и рибарство Мариа Даманаки је рекла да је споразум наставак Атлантског акционог плана који је предложен раније овог месеца, и да у њему могу учествовати све чланице ЕУ, а не само земље из атлантског региона.

Споразумом је предвиђено посматрање океана, размена података о температури, салинитету и киселости, одрживо управљање ресурсима, мапирање живог света у дубинама и на дну океана, као и друге активности.

Извор[уреди]