У свету ове године просечан број тропских олуја

Извор: Викиновости
Зона Тајфуна за средину новембра
Слика: Oaktree b.

13. новембар 2013.
Пацифик/ Атлантски океан (Zelena Srbija-Beta-AP) - И поред разорног тајфуна Хаијана, ова година је ипак била просечна за тропске циклоне, навела је метеоролошка агенција УН у свом годишњем извештају.

Светска метеоролошка организација забележила је 86 тропске олује ове године , што је за три мање од годишњег просека од 1981. године.

Атлантски регион је имао најмирнију сезону од 1994. године по интензитету и трајању тропских олуја , наводи се у извештају. Од 12 именованих олуја, само две, Хумберто и Ингрид, достигли су снагу урагана, које су имале категорију 1, што је најнижи ниво урагана.

Северозападни пацифички регион забележио је рекордних 30 олуја до почетка новембра, док је годишњи просек 26, наводи Светска метеоролошка организација, додајући да су 13 од њих били тајфуни.

Олује које достижу брзину од 119 километара на сат у Атлантском океану су урагани, а на северозападу Тихог океана тајфуни.

Тајфун Хаијан је једна од највећих олуја ове године у свету. Према последњим званичним резултатима, у тој олуји је погинуло 2.275 људи, али се страхује да би мртвих могло бити много више, пошто је девет милиона људи осетило последице тајфуна.

„Иако се појединачни тропски циклони не могу непосредно приписати климатској промени, због високих нивоа мора становништво на обали је још изложније налетима олуја. Видели смо трагичне последице на Филипинима“, рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације Мишел Жаро.

Према извештају, глобални ниво мора достигао је рекорд у марту ове године. Откада су сателитска мерења почела 1993. године, мора се годишњу дижу за око 3,2 милиметара, што научници приписују глобалном отопљавању.

У извештају се наводи да би 2013. могла бити једна од 10 најтоплијих година. Првих девет месеци била су за 0,48 степени топлија од просека, чиме би 2013. могла бити на седмом месту заједно са 2003. годином. Најтоплија година, према подацима, била је 2010. година.

Извор[уреди]