ЕК: Западни Балкан напредовао ка ЕУ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. октобар 2009.
Брисел

(Бета) Европска комисија данас ће објавити годишњи извештај у којем предочава да се процес проширивања Европске уније одвија у тешким околностима економске кризе, али и наглашава да је Унија решена да у своје редове прими чланице са Западног Балкана, чим испуне услове.

У извештају који ће у Бриселу представити европски комесар за проширење Оли Рен, наглашава се да су земље региона за последњих годину дана напредовале, иако у различитом степену, у европским реформама.

Присутни су, међутим, и даље проблеми у владавини закона, реформи правосуђа и бици против корупције. Комисија наглашава да ЕУ треба да примени Прелазни трговински споразум са Србијом зато што су власти у Београду потврдиле приврженост европској интеграцији и додатно побољшале сарадњу с Хашким судом.

У годишњој анализи се истиче да су српске власти доказале да спроводе преузету обавезу приближавања земље ЕУ тиме што спроводе Прелазни споразум и тиме што спроводе кључне политичке реформе у складу с европским стандардима.

Према документу извршног тела ЕУ, на Косову је „политичка стабилност очувана“. Али „велику забринутост“ изазивају корупција, организовани криминал, „прање новца“ и мањкава владавина закона.

Европска комисија подвлачи да је „децентрализација у корист свих заједница још увек кључни изазов“ на Косову и додаје да „није било напретка у решавању случајева везаних за догађаје из марта 2004.“

У извештају је наведено да су политичке реформе у Црној Гори настављене и да је одређен напредак остварен у реформи правосуђа, док се споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ у целини глатко спроводи.

Нужно је, међутим, да власти у Подгорици покажу опипљиве резултате у учвршћењу владавине закона нарочито у реформи правосуђа и бици против корупције.

Европска комисија је поручила да су реформа устава и државе Босне и Херцеговине предуслов за то да се тој земљи отвори могућност кандидатуре за чланство у ЕУ.

У извештају се наводи да би Хрватска могла у идућој години окончати технички део преговора о чланству у ЕУ, будући да су кључне политичке реформе настављене у тој земљи.

И, такође, за Македонију се каже да је „остварила битан напредак у испуњавању главних задатака у партнерском програму за учлањење у Унију“.

Нужно је, закључује Комисија у Бриселу, и да се нађе узајамно прихватљиво решење за билатерални спор Атине и Скопља око имена Македоније.

Извор[уреди]