Пређи на садржај

Документи о сарадњи ЦИА и Гадафијеве службе

Извор: Викиновости3. септембар 2011.
(Beta-AFP) - Архиви откривени у једној либијској владиној згради у Триполију показују уске везе у прошлости између америчке ЦИА и обавештајне службе режима Моамера Гадафија, преноси у суботу амерички Вол стрит џорнал (Wall Street Journal).

Британски лист Индипендент је недавно објавио информације о везама између либијске и британске службе у исто време. За време администрације бившег председника САД Џорџа Буша, ЦИА је испоручила осумњичене терористе Гадафијевом режиму, сугеришући им која питања Либијци треба да им поставе, пише амерички лист, позивајући се на документе откривене у седишту либијске Агенције за спољну безбедност.

Током тог периода, либијске службе је водио Муса Куса. Он је био шеф обавештајне службе од 1994. до 2009. године, потом шеф дипломатије и близак сарадник Гадафија. Муса Куса се прикључио побуњеницима пре него што је отишао у Лондон 30. марта ове године.

ЦИА је 2004. године успоставила „трајно присуство“ у Либији, како је навео високи званичник ЦИА Стивен Кепс у писму Муси Куси. То писмо је нађено са архивима либијске безбедности.

Извор[уреди]