Додиков кабинет ускратио акредитацију Бети

Извор: Викиновости


21. октобар 2012.
Бања Лука/ Босна и Херцеговина (Beta-AFP) - Кабинет председника Републике Српске (РС) Милорада Додика ускратио је, без образложења, новинарску акредитацију дописнику агенције Бета из Бањалуке Љиљани Ковачевић.

Акредитација Бетиној новинарки није одобрена након тешког вербалног напада председника Додика на њу на конференцији за новинаре јуна ове године, када је председник покушао да је избаци из зграде Председништва, тврдећи да је „лажљива“ и са поруком „Бриши одавде“.

Биро председника РС позвао је медије да се акредитују у тој институцији први пут непосредно након Додиковог напада на новинарку Ковачевић.

Новинарка Ковачевић је професионалац са вишегодишњим искуством и уредно је, већ годинама, акредитована у Влади Републике Српске. Новинарске акредитације су рутинска процедура, а Бетиним новинарима ускраћиване су само у појединим институцијама у Београду у време ауторитарне власти током деведесетих.

Ускраћивање акредитације и тешки вербални напади на Бетину новинарку тичу се њене информације из 2009. године о томе да је Државна агенција за истраге и заштиту поднела кривичну пријаву против Додика, тада премијера, теретећи га да је, заједно са сарадницима, на неколико грађевинских објеката оштетио буџет РС и БиХ за преко 115 милиона марака.

Додик је тврдио да пријава не постоји, да је случај измишљен, претио дописници Бете и тражио од Бете да вест повуче. Бета је одбацила такве оптужбе, није повукла вест, а извештај којим се Додик сумњичи поставила на web адреси где се и сада налази.

Поступак против Додика по тој пријави обустављен је 2011. у РС, када је Тужилаштво БиХ највећи део предмета против Додика уступило Специјалном тужилаштву Републике Српске.

Бета је због напада Додика на њену новинарку јуна ове године затражила од министарстава културе и спољних послова Србије заштиту и интервенцију код надлежних органа у РС, са којом Србија има специјалне односе, како би се њеној новинарки, изложеној притисцима, омогућио несметан рад. Одговора на тај захтев није било.

Додиков напад на новинарку Бете осудиле су све новинарске асоцијације и удружења из Србије и БиХ, као и неке међународне новинарске организације. Снимак овог догађаја налази се на youtube.

Извор[уреди]