Пређи на садржај

Дејвид Камерон - нови британски премијер

Извор: Викиновости

12. мај 2010.

Лондон / Уједињено Краљевство (Глас Америке) Британска краљица Елизабета Друга поверила је мандат за формирање нове владе лидеру Конзервативне партије Дејвиду Камерону, пошто је досадашњи премијер Гордон Браун раније данас поднео оставку.

Камерон је у каснијем обраћању испред премијерске резиденције у Даунинг стриту број 10 рекао да је прихватио захтев краљице Елизабете одавши при том признање Гордону Брауну за дугу каријеру у државној служби. Изненадна оставка Гордона Брауна означила је врхунац политичке нестабилности у Британији пошто ниједна партија није освојила апсолутну већину на парламентарним изборима 6. маја, што је значило да ће једино коалиција најмање две партије моћи да формира нову владу.

Раније данас Гордон Браун је у опроштајном обраћању у Даунинг стриту рекао да је волео свој посао и да је увек настојао да служи у најбољем интересу британских вредности и народа. Конзервативна партија, која је на изборима освојила највише места у доњем дому парламента - 306, мораће да обезбеди подршку Либерално-демократске партије, која је била тек трећа са 57 освојених места. До сада владајућа Лабуристичка партија освојила је 258 места у доњем дому парламента, што је њен најслабији резултат од 20-их година прошлог века.

Извор[уреди]