Пређи на садржај

Дечје спортске игре - Крагујевац 2010

Извор: Викиновости

18. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Година успеха и афирмације српског спорта, учешће репрезентације Србије на Светском првенству у фудбалу у Јужној Африци подстакло је надлежне у Крагујевцу да реализују пројекат Дечије спортске игре чији је аутор Александар Митровић. Реч је о првенству у фудбалу параленом званичном Светском првенству у Јужној Африци које ће на помоћном стадиону Чика Дача бити организовано од 11. јуна до 11. јула. Ову идеју подржали су град Крагујевац, министарство просвете и спорта и Фудбалски савез Србије.

Дечје фудбалско првенство окупило је 32 основне школе из Крагујевца и околине, узраста од петог до осмог разреда. Свака екипа бројаће по 16 чланова што значи да се очекује око 700 директних и индиректних учесника.

Тим поводом данас је у Медија центру Шумадија сајма у присуству директора основних школа обављено жребање на коме је утврђено која школа представља фудбалске репрезентације. Боје Парагваја, рецимо, браниће ОШ Ђура Јакшић, Мексика “Јулијана Ћатић“ из Страгара, репрезентацију Уругваја представљаће Живадинка Дивац, а Бразила ученици школа Свети Сава из Топонице и Рада Шубакић из Груже.

Организатор се обавезао да у Крагујевцу обезбеди што сличније услове и протоколе играња утакмица као на званичном фудбалском првенству. Током трајања Светског првенства школске екипе играће утакмице по истом систему и распореду као и у Јужној Африци.

То је добра прилика да младима омогућимо да се друже, уче фер плеј односу и понашању, тимском и поштеном надметању али и науче нешто ново о земљама које представљају. Овај пројекат рекао је том приликом Драгослав Милошевић члан Градског већа за образовање, културу и информисање, окупио је доста партнера. Осим дружења и нових познанстава младима желимо да пошаљемо поруку да се у животу вреди борити. То је уједно и допринос развоју школског спорта али и афирмација дечјих права и интересовања.

Школска управа је са задовољством подржала ову акцију, истакао је Радојко Дамјановић начелник Школске управе. Ово је леп и радостан догађај за све ученике основних школа и добро је што је акција осим школа у Крагујевцу анимирала и школе из околине, међу којима су ученици из Аранђеловца, Кнића, Раче и Рековца.

Извор[уреди]