Пређи на садржај

Десет година Википедије

Извор: Викиновости


Петнаестог јануара, 2011. године Википедија је напунила 10 година постојања.

Данас 15. јануара 2011. године, Википедија, слободна енциклопедија коју може свако едитовати је напунила 10. година. Широм света се организују свечаности обележавања овог догађаја, укупно 434, на којима и ви можете учествовати или их и ви сами посетити на овој адреси.


Прослава
Пронађи догађаје

Организуј
Додај догађај

Подели
Шта ова годишњица значи за вас?

Дизајн
Бесплатни дизајн обележавања годишњице за употребу

      Ћаскајте са нама
Порука Џимија Вејлса, која се може видети и на Вимеоу, Јутубу)

Кратак историјат[уреди]

Корисници и сарадници Википедије обележавају прву деценију слободне енциклопедије догађајима широм света

На данашњи дан пре десет година, један сајт са смешним именом позвао је људе широм света да се удруже у стварању слободне енциклопедије. Почетни резултати су били скромни. У чланку "Астроном" је писало само: "Научник чија област истраживања је астрономија." Шведска: "Земља у северној Европи. Становници се зову Швеђани. Језик који се говори је шведски. Главни град је Стокхолм." Физика: "Физика је веома широка тема."

Након ових скромних почетака, Википедија брзо расла, и за мање од месец дана је написано 1.000 чланака. Током наредних пет година, покренуто је много верзија на новим језицима, укључујући и српски, а Википедија је почела да превазилази традиционалне изворе референци по ширини и дубини. Тајна њеног успеха: свако може да измени било који чланак. У јануару 2006, сарадник Википедије Гарет Овен је написао на својој корисничкој страни: „Проблем са Википедијом је да ради само у пракси. У теорији, она је потпуна катастрофа.“

Данас се Википедијом користи преко 400 милиона људи сваког месеца. Она пружа тренутни приступ информацији високог квалитета и дубине, бесплатно и без реклама. У последњој деценији, огромна и јединствена глобална заједница добровољаца се састала да створи више од 17 милиона чланака на 270 језика, унапређујући циљ слободног знања за сваку особу на планети.

Данас, 15. јануара, Википедијина заједница се сусреће на више од 200 места широм планете да прослави 10-годишњицу Википедије. Од конференције у Њујорку до концерта у Прагу, од почетка новог школског пројекта у Најробију до музејског кампа у Амстердаму, од састанка у пивници у Букурешту до филмске пројекције у Тел Авиву, догађаје су организовали добровољци и огранци Викимедије, као и независне присталице. Догађаји су отворени за учешће свакоме и одражавају разноликост заједнице.

Џими Вејлс, оснивач Википедије, подсетио је: „Тешко је замислити да је прошло 10 година откако сам први пут уређивао Википедију. Сећам се тог првог дана. Кликнуо сам на "Уреди" и написао 'Здраво, свете', и то је био почетак Википедије и свих ствари које су се од тада десиле. Желим да се захвалим свима који су помогли. Желим да се захвалим свим људима који су уређивали Википедију, који су допринели овој великој бази знања. Желим да се захвалим свакоме ко чита Википедију, ко се заиста занима идејама и знањем да То је оно за шта смо је направили: направили смо је да бисте је ви читали.“

Википедијом управља Задужбина Викимедија, добротворна непрофитна организација коју је основао Џими Вејлс 2003. У потпуности је подржана добровољним прилозима, и управо је завршила најуспешнију кампању прикупљања прилога у својој историји, са више од 500.000 појединачних прилога у укупном износу од преко 16 милиона долара.

Сју Гарднер, извршни директор Задужбине Викимедија, има амбициозне циљеве за будућност. „Желимо да досегнемо милијарду људи до 2015. Желимо да убедимо више читалаца да уређују. Више жена. Више људи из земаља у развоју. Знамо да што је уређивачка заједница разноликоја, то ће енциклопедија бити свеобухватнија, тачнија и богатија.“

Џими Вејлс се придружио њеном позиву на акцију: „Иако имамо милионе чланака, иако смо на стотинама језика, и даље има много посла. Желео бих да свако тамо напоље, ако никада нисте уређивали Википедију, пробајте - само кликните на "Уреди".“

За више информација о догађајима око Википедијине десетогодишњице
О Задужбини Викимедија

Задужбина Викимедија је непрофитна организација која одржава Википедију, слободну енциклопедију. Према комСкор медија метрикс, Википедија и други пројекти које одржава Задужбина Викимедија примају 410 милиона јединствених посетилаца месечно, што их чини петим најпопуларнијим веб пројектом у свету (новембар 2010). Доступна на више од 270 језика, Википедија садржи више од 17 милиона чланака које је написала глобална заједница заједници волонтера више од преко 100.000 људи. Са седиштем у Сан Франциску, Калифорнија, Задужбина Викимедија је непрофитна, 501(c)(3) добротворна организација која се првенствено финансира кроз добровољне прилоге.

Други о нама[уреди]

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.


  • Новинар Викиновости Лале