Пређи на садржај

Десети сусрети енигмата Србије у Крагујевцу

Извор: Викиновости


25. август 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Град Крагујевац ће ове године бити домаћин јубиларних Десетих сусрета српских енигмата који се одржавају овог викенда од 27-29. августа, у студентском дому Слобода и просторијама Шаховског клуба Раднички, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у згради Града коју су одржали Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника, Милорад Живанић, потпредседник Енигматског савеза Србије и Александар Јанковић, члан Председништва ЕСС и домаћин ових сусрета.

Овогодишњи сусрети окупиће око 70 учесника из целе Србије и бивших југословенских република. У оквиру сусрета биће одржана годишња Скупштина ЕСС, енигматске трибине, енигматске изложбе као и разна енигматска такмичења - првенство Србије у решавању и састављању загонетки, такмичење у шаху и квизови.

Према речима нашег суграђанина и домаћина сусрета Александра Јанковића, енигматика у граду Крагујевцу има дугу традицију. Први “Забавник“ у Србији, изашао је управо у Крагујевцу, 1834. године, а објавио га је Димитрије Давидовић. Први број “Забавника“ изашао је у Бечу, 1820, садржао је 22 класичне загонетке, а датум његовог објављивања, 20. фебруар изабран је као Дан српске енигматике.

И Ђачко књижевно друштво “Подмладак“ у крагујевачкој Гимназији које је од 1868 - 1940. године објављивало један врло квалитетан књижевни лист, објављивало је с времена на време укрштенице чији је аутор био Александар Бечановић, тада ђак Гимназије. Крагујевачку енигматику обележили су и Томислав Мишулић, а од савременика Душан Јевтић, Драган Матовић, Рената Мишулић и Александар Јанковић, др Недељко Трнавац који се школовао у Крагујевцу и био велики поборник увођења енигматике у школске програме, а свакако не треба заборавити ни покојног Крагујевчанина Миливоја Кнежевића који се бавио проучавањем наших народних загонетки.

Нама је драго што ћемо бити домаћини и покровитељи једног оваквог сусрета и да ћемо на овај начин допринети афирмацији и популаризацији енигматског стваралаштва, које не служи само за забаву већ представља и специфичну “гимнастику ума“. Тиме изражавамо спремност да увек када смо у могућности помогнемо у реализацији програма непрофитних организација и удружења грађана, као и овог пута када је реч о Енигматском савезу Србије који има огранке и центре у скоро свим градовима Србије - истакла је Славица Ђорђевић.

Десети сусрети српских енигмата у Крагујевцу, биће отворени у петак, 27. августа, у Свечаном салону зграде Града, у 18 часова.

Извор[уреди]