Десетине жртава експлозија у Багдаду

Извор: Викиновости


23. децембар 2011.
Багдад-  (VOA) - Ирачки званичници саопштили су да се у Багдаду догодило више од десет експлозија, у којима је страдало најмање 69 особа, док је више од 180 повређено. Уз то, наставља се и политичка криза, која последњих дана потреса земљу.

По свему судећи координисане експлозије догодиле су се у различитим крајевима престонице, махом у подручјима где живе шиити, свега неколико дана пошто су и последње америчке трупе напустиле земљу. Неки Ирачани нису сигурни да је влада у стању да осигура безбедност.

„Моје дете спава у свом кревецу. Комадићи стакла су нам пали на главу, а њен отац ју је загрлио и носио у рукама. Сад је уплашена у другој соби. Све земље су стабилне, зашто ми немамо безбедност и стабилност“?

Напади су се догодили док ирачка шиитска влада покушава да ухапси потпредседника Тарика ел Хашемија због оптужби да је ковао заверу да убије друге владине званичнике. Међутим, Хашеми је јуче одбацио оптужбе као политички мотивисане од стране премијера, који је – како тврди Хашеми – желео да учврсти власт после одласка америчких трупа овог месеца.

Хашеми је побегао у полу-аутономну курдску област на северу земље како би избегао налог за хапшење издат ове недеље. Премијер Малики је на јучерашњој конференцији за новинаре позвао курдске власти да предају потпредседника

„Федералне власти требало би да предају траженог правосудним органима у свим федералним јединицама. Стога од наше браће у Курдистану тражимо да преузму одговорност и предају тражену особу у руке правосудних органа. Веома добро су информисани о овом случају, а његово бекство у другу државу створило би проблеме“.

Портпарол ирачког Министарства унутрашњих послова је саопштио да су три Хашемијева телохранитеља признала да су уз његову подршку подметала бомбе циљајући на званичнике ирачке владе и безбедности.

Извор[уреди]