Пређи на садржај

Дачић: Србија тражи да се поштује свако слово споразума

Извор: Викиновости
Конференцијска сала ОУН
Слика: Patrick Gruban.

11. фебруар 2014.
Њујорк/ САД (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у понедељак увече пред Саветом безбедности УН да се ради обезбеђивања што бољих резултата примене Бриселског споразума, морају успоставити „много јаснија правила и много веће поверење“ и да ће Србија инсистирати да се поштује слово тог споразума.

„Неслагања по питању статуса КиМ не смеју стати на пут напорима да сви заједно конкретно делујемо у правцу решавања практичних питања, која Приштина годинама запоставља“, оценио је Дачић на седници на којој је разматран редовни тромесечни извештај Генералног секретара Бан Ки Муна о стању на Косову.

Он је захвалио УН шефу и УНМИК-а Фариду Зарифу, организацијама које раде под кишобраном УН и шефици дипломатије ЕУ Кетрин Ештон на конструктивном приступу, оцењујући да су они „створили услове за заједнички рад свих страна на побољшавању животних услова за све грађане Косова“.

Према Дачићевим речима, то што је Србија отпочела преговоре са ЕУ и што је одржан скрининг за поглавље 35, о Косову, показује да је она своје обавезе из Бриселског споразума са Приштином испуњавала у предвиђеним роковима, а дијалогу приступала у конструктивном духу.

Дачић је подсетио да су српске власти позвале косовске Србе да уцествују на локалном изборима на Косову, али је оценио и да Европска комисија у свом последњем извештају о Косову није навела ниједну од бројних препрека са којима су се они суочили на тим изборима.

„Нећемо одустати од инсистирања на ставу да се слово договора из Брисела мора поштовати, што није био случај на локалним изборима“, рекао је Дачић, указујући на проблеме са бирачким материјалом, регистрацијом бирача и ажурирањем бирачких спискова.

Дачић је рекао и да недавно убиство кандидата за градонацелника северне Косовске Митровице Димитрија Јанићијевића доприноси атмосфери страха и несигурности, што неће помоћи при стварању услова да Срби изађу на парламентарне изборе на Косову.

Стабилности не доприноси ни хапшење другог кандидата за градоначелника, Оливера Ивановића, додао је Дачић и позвао да се реши проблем са сведоцима који „напрасно крећу да сведоче 15 година након наводно почињених злочина“.

Извор[уреди]