Дачић: РС је Пијемонт српства

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. јануар 2012.
Бања Лука-  (Beta) - Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у понедељак да је Република Српска опстала и после 20 година свог постојања и да представља „Пијемонт српства“.

Дачић је рекао да РС представља „први српски ентитет у историји са леве стране Дрине“, додајући да Србија има дубоки национални и државни интерес да развија специјалне и паралелне везе са њом у свим областима.

„РС је, нажалост, стварана током ратова на простору бивше Југославије и капитализовала је своје постојање Дејтонским споразумом“, рекао је Дачић новинарима после свечаног пријема код председника РС поводом Дана републике и крсне славе - Светог архиђакона Стефана.

Начелник косовско-митровичког округа Раденко Недељковић рекао је да руководство и грађани РС подржавају косовске Србе.

„У више наврата су пружили моралну и материјалну подршку и заједно са нама проживљавају наше проблеме“, рекао је Недељковић на свечаном пријему. Према његовим речима, понекад је разумевање Срба из РС за проблеме косовских Срба веће од оног који имају Срби из Србије.

Свечаном пријему присуствовалу су и председник Србије Борис Тадић, премијер Србије Мирко Цветковић и патријарх Иринеј.

Председник РС Милорад Додик рекао је да је одлука о формирању РС пре 20 година била визионарска и захвалио „свима који су имали политичке снаге да у одлучним тренуцима поведу српски народ“.

„Захвални смо и онима који су због нечега разочарани, али никада нису престали да воле и верују у РС“, казао је Додик обраћајући се званицама.

Он је поручио да РС жели да са другим народима на овим просторима гради мир и будућност, те да се посвети животу, а не страдању.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg