Годишњица убиства Срђана Алексића

Извор: Викиновости


27. јануар 2013.
Требиње/ Босна и Херцеговина (Бета) - У недељу се навршава 20 година од убиства Требињца Срђана Алексића кога су на смрт претукли припадници Војске Републике Српске док је од батинања бранио свог суграђанина, Бошњака Алена Главовића.

Посмртница
Слика: Srđan family.

Алексић је у јануару 1993. успео да одбрани Алена Главовића кога су четворица наоружаних униформисаних припадника Војске Републике Српске на силу извели из кафића и почели да га туку кундацима.

Он је кренуо за њима и повикао да пусте Алена, након чега су се убице усмериле ка њему и кундацима га претукли. Од повреда је пао у кому, а затим, шест дана касније, 27. јануара 1993. године, подлегао повредама. Један од четворице нападача погинуо је на ратишту, док су остала тројица осуђени на по две године и четири месеца затвора. Ален Главовић је преживео рат и данас живи у Шведској, са супругом и двоје деце.

Срђанов отац Раде Алексић у читуљи је написао: „Умро је вршећи своју људску дужност“.

Срђана Алексића је прошле године тадашњи председник Србије Борис Тадић постхумно одликовао златном медаљом „Милош Обилић“ за испољену храброст и дело личног херојства.

Извор[уреди]