Гадафи дозволио приступ хуманитарним радницима

Извор: Викиновости


Избеглички камп у Тунису

20. април 2011.
Триполи/ Либија (VOA) - У понедељак, Уједињене нације и либијски функционери саопштили су да су постигли договор којим ће бити омогућен безбедан пролаз хуманитарним радницима до опкољеног западног града Мисрате, али без гаранција да ће Гадафијеве снаге обуставити гранатирање те енклаве.

Званичници УН навели су да је Гадафи пристао да дозволи међународном тиму за процену ситуације да уђе у Мисрату, у оквиру споразума о приступу хуманитарним радницима престоници Триполију и другим либијским градовима.

„Колико разумемо, влада Либије је пристала да омогући присуство хуманитарних радника у Триполију. Између осталог, пристала је да омогући достављање опреме за међународно особље и договорила се о корацима који ће омогућити долазак тог особља“, саопштио је Фархан Хак, заменик портпарола УН.

Напади Гадафијевих снага настављени су у понедељак, а истог дана бродом је евакуисано готово 1,000 страних радника и рањених Либијаца из Мисрате. У окршајима су рањене 23 особе.

„Ситуација у Мисрати је ужасна. Нема воде, нема струје, ничега нема… Гадафи ће да нас побије, на овај или онај начин…“, каже Либијац Ала Ел Атраш.

Најмање 4.000 страних држављана, већином Нигеријаца, који недељама покушавају да исплове из луке у Мисрати и даље се надају да ће успети да побегну. Мисрата је једини град под контролом побуњеника на западу земље и већ два месеца је под опсадом. Британија је у недељу саопштила да ће потрошити два милиона и 400 хиљада долара за помоћ Међународној организацији за миграције, која ради на евакуацији страних држављана из Мисрате, а део новца је издвојен за упућивање лекарских тимова и опреме у тај град.

Извор[уреди]