Пређи на садржај

Гадафијева смрт означава крај сукоба

Извор: Викиновости


20. октобар 2011.
Сирт-  (Beta-AFP) - Западне земље поздравиле су у четвртак „крај сукоба“ у Либији што, по њиховој оцени, означава смрт бившег либијског вође Моамера Гадафија. Гадафи је убијен у четвртак у свом родном граду, Сирту.

Француски председник Никола Саркози поздравио је „нестанак“ Моамера Гадафија, као „значајну етапу“ за ослобађање Либије и рекао да се за либијски народ отвара нова страница, „страница помирења у јединству и слободи“.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да се на данашњи дан треба сећати жртава Гадафија - странаца и Либијаца. Он је рекао да је поносан улогом своје земље у свргавању „бруталног диктатора“ и оценио да Гадафијевим нестанком јачају шансе да „Либијци изграде јаку и демократску будућност“.

„Рат је готов у Либији“, рекао је италијански премијер Силвио Берлускони.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је шада пут слободан за нови политички почетак у Либији. „Либија треба да брзо крене у правцу демократије и да покаже резултате 'арапског пролећа'“ , рекла је Ангела Меркел.

„Надамо се да либијски народ може да живи у новој ери мира и демократије после деценија диктатуре“, рекао је немачки министар спољних послова Гидо Вестервеле. Он је оценио да је Гадафи био диктатор који је кршио људска права и водио крвави рат против сопственог народа.

Америчке власти нису још дале званичну оцену. Републикански сенатор Џон Мекејн је у саопштењу рекао да Гадафијева смрт представља крај прве фазе „либијске револуције“ и да та земља треба да почне реконструкцију. „Либијци су ослободили своју земљу“, рекао је Мекејн.

Извор[уреди]