Пређи на садржај

Гадафијева породица у Алжиру?

Извор: Викиновости29. август 2011.
(VOA) - Алжирски медији извештавају да су чланови породице Моамера Гадафија данас стигли у Алжир. Алжирска новинска агенција наводи саопштење Министарства иностраних послова да су Либијске побуњеничке снаге се, у међувремену, приближавају Гадафијевом родном граду Сирти, настављајући трагање за одбеглим лидером после освајања Триполија.

Побуњенички команданти у Мисрати кажу да су опозиционе снаге које настављају кретање према Сирти са запада, стигле на тридесетак километара од овог приморског града удаљеног 450 километара источно од Триполија. Портпарол опозиције је јуче саопштио да ће побуњеничке снаге освојити Сирту силом, уколико преговори о предаји са племенским старешинама у граду не буду успешни.

„Можемо да освојимо град силом, али би било боље да се предају, а ако то одбију, све можемо да их растерамо“, каже побуњенички борац Зијад Ахмед.

Гадафи се нигде није појавио откако су побуњенички борци освојили Триполи, а регион Сирте се сматра једном од локација где би он могао да се крије. Нешто раније, побуњеници су саопштили да су заузели град Бин Џавад, 150 километара источно од Сирте, после вишедневних борби са Гадафијевим присталицама.

Борци за људска права кажу да је могуће да су припадници Гадафијевих снага починили ратне злочине приликом прошлонедељног уласка побуњеника у престоницу, убивши десетине затвореника и стрељајући бројне цивиле по кратком поступку. Вође побуњеника кажу да са Гадафијем неће бити преговора.

„Нема преговора. Није било преговора ни раније. A преговора неће ни бити. Они су криминалци. Беже од правде и ми их гонимо као криминалце и не разговарамо са њима. Све ћемо да их похапсимо", истакао је министар информисања у Националном прелазном савету Махмуд Шамам.

Организација Хјуман рајтс воч је саопштила да су њени истражитељи прикупили документацију о више од 110 лешева пронађених на четири локације у Триполију, од којих су многи по свему судећи ликвидирани било у затвору, било са везаним рукама.

Портпарол опозиционих снага, пуковник Ахмед Бани, изјавио је да су побуњеници забирнути за судбину неких 40 хиљада затвореника које су Гадафијеве снаге држале у притвору.

Извор[уреди]