Пређи на садржај

Војска присилно премештала несрбе

Извор: Викиновости


18. новембар 2011.
Хаг-  (Beta) - У наставку суђења Радовану Караџићу пред Међународним трибуналом у Хагу, војни вештак оптужбе Јуан Браун изјавио је у петак да је у акцијама Војске Републике Српске у лето 1992. дошло до присилног премештања несрпског становништва.

На основу анализе великог броја докумената Првог крајишког корпуса и других јединица, Браун је посведочио да је ВРС у оквиру акције „разоружања“ муслиманских „екстремиста“ у Босанској крајини заробила „велики број људи“ које је касније пребацила ван територије РС.

Браун је сугерисао да је то учињено у оквиру остваривања стратешких ратних циљева које је вођство РС на челу с Караџићем прокламовало почетком маја 1992, а затим их је усвојила и скупштина РС.

Вештак је цитирао извештај Првог крајишког корпуса с почетка јуна 1992. по којем је у логору Омарска код Приједора било 2.000 заробљеника, а у Трнопољу 5.000 заробљених.

„По овом документу, изгледа да је ВРС све који су били у тим логорима представљала као 'зелене беретке'. Све који су били против ВРС називали су 'екстремистима'“, рекао је сведок.

Руководство тадашње Аутономне регије Крајина, назначио је Браун, претходно је издало наређење да несрбима „буде дозвољено да оду“ како би могли да дођу Срби са других територија у БиХ. Они који оду, по наређењу, неће имати могућност да се врате.

Извор[уреди]