Пређи на садржај

Влада приморала Гардијан да уништи материјал

Извор: Викиновости

20. август 2013.
Лондон/ Енглеска (Beta-AFP) - Британска влада приморала је редакцију Гардијана да уништи материјал који је том лондонском дневнику доставио бивши сарадник безбедносних служби САД Едвард Сноуден, изјавио је у уторак уредник Алан Расбриџер (Rusbridger).

Логотип The Guardian
Едвард Сноуден

Он је испричао да га је контактирао „високи званичник владе који је тврдио да представља премијера“, а потом је имао два сусрета са тим званичником који му затражио да „врати или уништи сав материјал на којем је тренутно рађено“.

Гардијан је објавио програме америчке и британске агенције за масовно праћење након што му је Сноуден доставио хиљаде тајних докумената.

У чланку који објављује Гардијан, Расбриџер наводи да су му власти рекле: „Лепо сте се забавили. Сад хоћемо да нам вратите ствар“.

„Порука је била: вратите материјал Сноуден или га уништите ...“, испричао је уредник.

Он је казао и да је влада запретила покретањем судског поступка како би дошла до тих докумената у случају да их Гардијан не уништи. „ А онда се догодио један од најбизарнијих тренутака у дугој историји Гардијана“, испричао је Расбриџер и додао да су уништавање хард дискова у подруму зграде Гардијана надгледала „два стручњака за безбедност“.

Извор[уреди]