Више од 50 мртвих и 100 повређених у Ираку

Извор: Викиновости


14. јануар 2012.
Басра/ Ирак (Beta) - Више од 50 шиитских ходочасника је погинуло у суботу у експлозији аутомобила бомбе у граду Басра на северу Ирака, у последњој серији напада током шиитских празника и неколико недеља након повлачења америчких снага из те земље.

Према претходном билансу, представници болнице у Басри су навели да су примили 20 тела и 70 повређених особа после експлозије која се догодила надомак џамије код града Зубаир, рекао је лекар Ријад Абдул-Амир, начелник болнице у Басри. Он је сада потврдио да је погинуло 50 и повређено више од 100 људи.

Полиција је потврдила број жртава у нападу али није навела друге детаље.

Портпарол гувернера Басре Ајад ал-Емарах изјавио је да се не зна да ли је у питању самоубилачки напад или напад активирањем бомбе на даљину.

Експлозија се догодила пошто шиити обележавају комеморацију имама Хусеина, главне шиитске фигуре, који је преминуо пре 40 дана.

Напад се догодио усред етничке и политичке кризе у земљи између шиита и сунита, што је паралисало рад владе. Сунитска мањина водила је владу под режимом Садама Хусеина, али после његовог свргавања, шиити су заузели главна министарска места.

Извор[уреди]