Википедијин Едукативни програм се шири арапским светом

Извор: Викиновости
WEP незванични лого
Слика: David Peters.

20. октобар 2013.
Аман/ Јордан (Викимедија) - У августу је Исра универзитет био два дана домаћин догађаја Википедијиног Едукативног програма. Било је много разлога за славље: Јордан је завршио свој први семестар у оквиру Википедијиног Едукативног програма; група од седморо Египћана је путовала у Аман да би поделила своја искуства и успехе и да би дали допринос регионалној размени у програму; добио сам шансу да упознам један део ових дивних волонтера који чине кичму овог програма. Вршећи своју нову улогу менаџера Википедијиног Едукативног програма у арапском свету, сваког дана се узбудим знајући да имам срећу да сарађујем са овако паметном и динамичном групом људи у Јордану и Египту, као и другим земљама у региону и широм света.

WEP Јордан лого
Слика: Faris knight.

Током посете Аману размењено је много прича, како формално тако и неформално. Ове размене су се догодиле у сали за конференције на Исра универзитету, у римским рушевинама на аманској тврђави и Јерашу, као и током групних вечера. Два професора из Египта, др. Далија ел-Тухи и др. Абир ел-Хафез су објаснили групи шта је за њихове студенте представљало испуњавање задатака на Википедији. Да, било је много проблема које је требало превазићи, као што је приступ технологији, али резултат је био вредан додатног труда. Објављивање радова њихових студената на интернету где их може видети цео свет је доста утицало на самопоуздање многих тих студената, посебно у случајевима када су ти чланци били оцењени као добри или веома добри. Неки студенти чак сада укључују и ово искуство у своје биографије.

WEP семинар
Слика: Faris knight.

Студенти из Египта и Јордана размењују идеје и праве стратегију за следећи семестар Википедијиног Едукативног програма у Арапском свету.

Оно што је било једнако инспиративно током ове посете Аману јесте труд појединих Википедијанаца из Јордана да се састану са посетиоцима из Египта. Јорданци се хвале гостопримством, а ово се односи и на заједницу Википедије. Путем интернета су прављени сви договори, те су два јорданска Википедијанаца успела да нам се придруже током великог дела наше посете Аману. Веома поносно су нам показивали град, а такође су нам пружили веома вредне идеје о дискусијама које се тичу програма , додајући перспективу арапске википедијанске заједнице. Подршка интернет заједнице је веома важна нза крајњи успех Википедијиног Едукативног програма, те зато позивамо све да раде заједно на побољшању квалитета, квантитета и разноликости садржаја доступног на арапској Википедији.

Постоји пуно импулса у Википедијином Едукативном програму у арапском свету, што чини да ја са нестрпљивошћу очекујем шта ће се десити следеће године. Иако се политичка будућност може деловати несигурно за неке делове региона, видимо да наши студенти настављају да врше велики утицај на ову интернет енциклопедију. На пример, прошлог јула, огромна количина садржаја је додата арапској Википедији од стране наших студената у Египту упркос политичкој нестабилности у земљи.

Јордан започиње други семестар овог програма, а вође програма се надају да ће се прикључити још професора и школа. Постоји пуно добрих импулса сада након наше скорашње посете, те се надамо да ћемо искористити ову енергију и да ћемо је превести у квалитетне доприносе арапској Википедији. Саудијска Арабија ће се такође прикључити програму ускоро, и са нестрпљењем очекујемо да видимо којим ће садржајем допринети ти студенти. Алжир, који је прошлог семестра имао једно веома активно одељење, ће такође можда ове године покушати да пронађе нови начин за доприношење.

Википедијин Едукативни програм у арапском свету полако превазилази сва очекивања. Док постављамо циљеве за следећу годину, тешко нам је да предвидимо шта ће се десити током те године. А ја не могу да дочекам да то откријем!

  • Са енглеског превела: Тања Милошевић

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.