Википедија на српском добила 100.000 чланак а Викивести своју 20.000 вест

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуЈубиларни лого Википедије на српском

20. новембар 2009.

Београд / Србија (Викимедија Србије) Википедија на српском језику добила је свој стохиљадити чланак чиме се сврстала у ред највећих енциклопедија. Упоредо са овим јубилејем братски пројекат Википедије, Викиновости на српском објавиле су своју двадесетохиљадиту вест. Овим поводом Викимедија Србије ће одржати конференцију за штампу у четвртак.

20. новембра, у 8 часова и 8 минута, Википедија на српском језику добила је свој стохиљадити чланак. Јубиларни чланак је о Пакленим острвима (Паклинским острвима), архипелагу код Хвара са шеснаест острва, а његов аутор је уредник који доприноси Википедији под псеудонимом XZ.

Овим поводом, Викимедија Србије организује конференцију за штампу у Дому омладине Београда у четвртак, 26. новембра, са почетком у 13 часова, на којој ће медијима представити овај догађај.

На конференцији ће такође бити представљена Википедија и остали Викимедијини пројекти, посебно Викиновости на српском језику као пројекат са најбржим растом, који је истог дана добио двадесетохиљадиту вест. Биће представљен и портал Википедије за Србију који је Викимедија Србије направила у сарадњи са Интернет провајдером ЕУнет. Такође ће бити најављени планови Викимедије Србије за обуку за рад на Википедији, као и за сарадњу са српским националним установама на дигитализацији енциклопедијског материјала.

Википедија је највећа и најсавременија енциклопедија на свету, са најбржим растом. Започета у јануару 2001, тренутно има преко четрнаест милиона чланака на преко 250 језика. Википедија добија око 350 милиона посета дневно, што је чини шестим најпосећенијим сајтом на Интернету.

Википедија на српском језику је тренутно 29. Википедија по броју чланака и највећа на било ком јужнословенском језику, као и највећа енциклопедија на српском језику уопште. Википедија на српском језику има преко 240.000 посета дневно, што је чини седмим најпосећенијим сајтом у Србији. До сто хиљада чланака, што по количини текста одговара корпусу од четрдесет одштампаних енциклопедијских томова, стигла је захваљујући шестогодишњем раду више хиљада својих уредника.

Уједно са овим јубилејем редакција Викиновости на српском језику добила је своју двадесетохиљадиту вест. Реч је о вести коју управо читате.

Викиновости на српском језику су 6. октобра постале прве по броју чланака у односу на остала језичка издања Викиновости, претекавши Викиновости на енглеском језику. То је био други пут да је један Викимедијин пројекат по броју чланака претекао одговарајући пројекат на енглеском језику.

Bookmark-new.svg