Vikivesti na srpskom prve po broju članaka

Извор: Викиновости2. oktobar 2009.

Vikimedija / Vikivesti Vikivesti na srpskom su postale prve po broju članaka u odnosu na ostala jezička izdanja Vikivesti, pretekavši Vikivesti na engleskom jeziku. To je drugi put da je jedan Vikimedijin projekat po broju članaka pretekao odgovarajući projekat na engleskom jeziku. Prvi put se to dogodilo pre oko godinu dana sa Vikirečnikom na francuskom jeziku.

Vikivesti su slobodan izvor vesti koje svako može uređivati, a zajedno sa Vikipedijom, jedan su od projekata Zadužbine Vikimedija. Na srpskom jeziku Vikivesti su nastale u maju 2005. godine, a put ka korisnom izvoru informacija započele su u oktobru 2007. godine. Tada je novinska agencija Beta odobrila saradnicima Vikivesti da pod uslovima licence CC-BY 2.5 preuzimaju kratke vesti sa njenog sajta. Od tada su Vikivesti na srpskom nastavile sa dodavanjem sadržaja, tako da danas pokrivaju i vesti iz sveta, regiona, kao i lokalne vesti iz Beograda. Pored toga, zahvaljujući stručnjacima sa Vikipedije na srpskom jeziku, Vikivesti periodično objavljuju intervjue koji pokrivaju različite oblasti. Danas Vikivesti na srpskom objavljuju oko 60 vesti dnevno. U planu je razvoj lokalnih vesti i pokrivanje vestima celokupnog područja na kom se govori srpski jezik.

Vikivesti na srpskom se razvijaju danas zahvaljujući posvećenosti nekoliko saradnika, saradnji koju imaju sa novinskom agencijom Betom i računarskim resursima koje daje medijska arhiva Ebart.

Izvor[уреди]

  • Saopštenje za javnost koje je sastavio Miloš

Spoljašnje veze[уреди]