Викиновости:Форум/Архива 2

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Промјене[уреди]

Ово сам написао јуче, али грешком (?) нисам поставио овде.

Земљотрес који се десио данас у Србији у 12:26 је био јак па га сматрам као велику вијест па сам га пребацио на главну страну. Након што је он постављен на главну страну више нема вијести које нису на главној страни тако да мислим да нам више не требу двоструке категорије, па сам био слободан да их уклоним.

Нема потребе неку вијест која не може да стане у шаблон кратке вести, макар и ако је кратка, не ставити на главну. А ти Јоване, када имаш неку велику вијест немораш да је пишеш, него нађи више извора (то је најчешће домаћа вијест, дакле РТС, Вечерње Новости, BBC, а могу и Б92 у БК) и оставиш у инкубатору и ја ћу урадити вијест кад кад будем слободан и кад је урадим окачити је на главну страну. Можеш то да изгуглаш, могу и ја али када ћу да пишем барем ми толико олакшајте. - Милант 02:47, 24. март 2006. (UTC)

Такође открио сам да када ставим [[Категија:Политика|март 2006, 23]] не реда у категорији по датуму, већ само ове вијести из марта стави под мало слово м --Милант 02:47, 24. март 2006. (UTC)

Промјене на главној страни[уреди]

Овде се налази мој предлог за нови изглед главне стране. АКо се нико не успротиви у року од 48 сати поставићу ово као нову главну. Мислим да је ово уреду пошто промјене нису велике. --Милант 22:02, 22. март 2006. (UTC)

Ок ја се слажем. Али треба сачекати и каштера да се изјасни. Не може тако ако се нико не изјасни за 48 сати :). Значи када каштер каже своје мишљење онда мењамо. --Јованвб 14:01, 23. март 2006. (UTC)

Ја сам се сложио, Саша Стефановић се сложио, Каштеровић се сложио, ти си сложио... Кога чекамо? Ко може нас четворо да надгласа? --Милант 14:06, 23. март 2006. (UTC)

Ako se i Kaster slozio onda ok :> --Јованвб 14:18, 23. март 2006. (UTC)
ПС. ако хоћеш постави одмах нову главну, пошто нема више активних људи на вестима сем нас :) --Јованвб 14:36, 23. март 2006. (UTC)

Формално гласање ипак треба да се обави! Нека правила треба да постоје чим платформа има више од једног аутора. --Kaster 17:10, 23. март 2006. (UTC)

Дакле ... отварам гласање по хитном поступку поводом предлога за главну страну. Гласање се завршава 24. марта 2006. у 18.00 часова. Могући гласови су: за за , Против и суздржан/а. Кворум је 4. Потребна већина за усвајање предлога је 2/3 гласова за.

За[уреди]

 1. за за --Kaster 17:10, 23. март 2006. (UTC)
 2. за за --Милант 19:29, 23. март 2006. (UTC)
 3. за за --Јованвб 12:45, 24. март 2006. (UTC)

Против[уреди]

Коментари[уреди]

-Није напоменуто шта са садржајима који више нису на предлогу, као нпр. тематским и другим дописништвима? --Kaster 17:12, 23. март 2006. (UTC)

 • Требало би поставити неки оквир око главне вести, на резолуцији 1280x1024 се све распада без оквира, а онај линк за освежавање стоји скроз на дну странице (са Firefox-ом). Мислим да ће оквир да реши проблем. И да Милане следећи пут ако нешто кажеш то и испуни. Лепо пише да је кворум 4 а само вас двојица је гласало, гласање се у том случају или продужује или укида. Следећи пут ћу да вратим измене ако опет овако нешто направиш. Шта сада да се мени и Јовану није свидело (као што јесте :)). Ај лаку ноћ. — СашаСтефановић • 03:53 24-03-2006

У тренутку када сам поставио нови распоред/изглед/дизајн имао сам усмену потврду од тебе Саша. Саша ајде гласај. Ако будешгласао за биће то 100% подршка. --Милант 13:22, 24. март 2006. (UTC)

Још један предлог ... наравно ... главне стране :-)[уреди]

Погледајте, па да од свега искомбинујемо најбоље! --Kaster 15:48, 27. март 2006. (UTC)

Сада пошто имамо оно "напишите вест" а кратке вести су нешто краће (ваљда ће остати такбе?) можда би се могло "на данашњи дан" спустити да буде испод кратких вести. Наиме, сада када умјесто инкубатора испод дописништава стоји напишите вест изнад дописништава, више пажње је скренуто доле.

Осим спуштања шаблона "на данашњи дан" мени се ништа не свиђа више на твојом предлогу него на садашњој насловној. --Милант 00:00, 28. март 2006. (UTC)

Дописници[уреди]

Сви би требали да напишемо одакле смо и да оставимо адресу е-поште и број телефона. Тако да чак и ако корисник није активан може да буде контактиран да извјештава. Ако се неко боји нарушавања приватности, може и да остави број телефона само једном кориснику и да на страни напише коме. Тако би смо могли да имамо извјешај са терена свега пола сата или сат након збивања. --Милант 00:00, 28. март 2006. (UTC)

Бојим се да си мало помијешао редослед. Ми ипак нисмо професионална новинска агенција гдје је све подређено послу тј. писању вијести и ивјештавању са терена. На викивестима не контактира "неко" извјештача, него извјештач пише сам кад мисли да има шта интересантно да пише, и када има времена. Е сад ... требало би стварно пар ствари регулисати тако да не буде баш стихијско писање. Мислим да овом циљу доприноси рецимо увођење тј. активирање активне улоге "дежурног уредника" који би био у одређеном периоду (дио дана, дио седмице или сл.) дежуран и имао дужност да пише о актуелним свјетским догађајима (из неке теме?) и да (када нам пристигне још извјештача) између написаних бира оне вијести које иду на главну или на одређене тематске или географске портале. Координација извјештавања са неких свјетских манифестација и политичких догађаја (свјетско првенство у фудбалу, олимпијаде, косовски преговори и сл.) нам је исто потребна. Треба изнијети још предлога тим поводом.
Што се остављања контакта тиче, није проблем. На Википедији свеједно стоји мој контакт гдје сам доступан бар 18 сати дневно. Ако треба пренијећу те податке и на Викиновости. --Kaster 08:02, 28. март 2006. (UTC)

Предлог за Викиновости:Категорисање[уреди]

Основа[уреди]

Свакој вијести која се напише треба додати категорију за датум, град, земљу, континет и тему којој припада. Изузеци су не писање категорије за континент за вести из Србије, Црне Горе и Републике Српске, којима се не пише категорија Европа. Наравно неке нису везане за град, а понекад се деси и да није везана за земљу.

Не видим зашто би то био изузетак? Овдје се ради и о стварању архиве вијести која је само вриједна ако су све вијести категорисане и по географским а по мени и другим тематским категоријама које превазилазе твој предлог. Касније ћемо имати проблем да нам категорија нпр. "Политика" има 5000 вијести и за сређивање тј. подкатегоризацију је потребан неко ко ће да сваку вијест прегледа и подкатегорише у нпр. "Конференције", "Међународни односи (Кина)", "Авионске несреће" итд.
Дакле, ако се жели постићи квалитет ове платформе, потребна је дугорочна стратегија и консензус о њој. --Kaster 08:13, 28. март 2006. (UTC)
Извињавам се. Ево сад сам допунио. Реченица случајно није била дпвршена. --Милант 10:18, 28. март 2006. (UTC)

Свет[уреди]

локални/национални догађаји не иду у ову категорију међународни догађаји иду у Свет, као што су олимпијада, човјек на мјесецу и УН све државе света иду у Свет

Начин категоријасања[уреди]

[[Категија:Политика|март 2006, 23]] Овај начин користимо ради лакше орјентације у вијестима.
Овако се неће редати по азбуци него по датуму.
Главна предност овог система је што се неће правити гужва у категоријама.

овај начин категорисања не ради проблем је у раду медијавики софтвера - не категорише према датуму већ према првој цифри

Не мјешати географију и тему: дакле нема [[Категорија:Српска политика]]

Списак категорија[уреди]

 1. Политика
 2. Економија
 3. Друштво
 4. Несреће
 5. Тероризам
 6. Рат
 7. Технологија
 8. Наука
 9. Култура
 10. Екологија
 11. Спорт

Категорије[уреди]

Сваком граду треба додати категорију земље у којој је, али не додавати категорију континента, а свакој држави додати и категорију континта и категорију Свет.

Провјерити све линкове[уреди]

Пошто је једини циљ ВикиВести објектовно извјештавање нећемо се трудити да поспјешујемо ширење Википедије – нема линкова на чијем је крају «желите ли да почнете овај чланак».

Опет смо заживели[уреди]

а већ сам мислио да су сви одустали од вести :) --Јованвб 10:14, 7. април 2006. (UTC)

 • Драго ми је видети да Викиновости настављају да живе и да људи нису одустали. Некада смо по броју вести били 7. --Djordjes р 12:41, 15. септембар 2006. (UTC)

Главна[уреди]

Пошто нико не ради на вестима и ја сам одустао од прављења шаблона са кратким вестима за сваки дан. Сад се поставља питање главне странице. Глупо је да нам и даље стоје кратке вести које су настале ко зна кад. Шта мислите да вратимо на старо или д апроменимо дизајн, а ову садашњу главну да ставимо кад вести опет заживе. Ја хоћу да правим шаблоне али не ако нико не ради на вестима. Шта мислите --Јованвб 22:25, 9. мај 2006. (UTC)

Идеја да се кратке вијести избаце са главне је у реду ако нема ко да их прави. Што се рада на вестима тиче, ја остајем и даље са просјечно 10 вијести мјесечно и релативно актуелним ажурирањем секције "Догодило се на данашњи дан" активан. --Kaster 07:04, 10. мај 2006. (UTC)
Па добро ... са 10 сам мало претерао али 3 ће бити сигурно ;-) --217.224.26.71 22:05, 3. јул 2006. (UTC) (види мајку му нисам пријављен ;-) (Каштер) )

Главна страна[уреди]

Као што су неки видели (:)) променио сам дизајн главне стране. Све је углавном остало исто сем изгледа, уклонио сам старе вести јер мислим да је непотребно. Оно на шта морамо да се привикавамо је то да од сада кад правимо нову вест не стављамо не стављамо јој више катеогорију (пре је било аутоматски, сад морамо ручно) са даном, месецом и годином (нпр. 02.09.2006.) него само месец и годину (нпр. Август 2006.). Ово сам ставио тако јер се јако мало ради на вестима и некада зна да буде да цео месец немамо нову вест, ја ћу покушати да мало више радим на вестима, тј. да пишем бар једну вест недељно, а ове мале вести (тачније наслове) ћу пробати радити више пута недељно. Било би добро кад би се и други мало више активирали. --Саша Стефановић разговор 16:26, 13. септембар 2006. (UTC)

Супер што си се активирао и направио измјене главне стране. Мислим да овако изгледа професионалније.
Са чим се не слажем је приједлог да се вијести не категоризују и по дану у години. Када имамо ту информацију, зашто је не би и понудили? То није у зависности са бројем дневних или мјесечних вијести. А, "пре је било аутоматски, сад морамо ручно", уопште не разумијем!?
Мануелно уношење вијести у портале/пројекте као нпр. у Викиновости:Спорт‎ није дугорочно продуктивно. Знаш да постоје механизми аутоматског излиставања назива чланака по категоријама. Баш тако се може (при нашој фреквенцији нових вијести) излистати цијели мјесец. У причи је (или завршној фази) и увођење нове особине медијавики софтвера која може да приказује пресјек категорија (нпр. "септембар 2006" и "спорт"), што ће нам умногоме користити. --Kaster 06:25, 14. септембар 2006. (UTC)
И ако може да вратиш оно "напишите нову вијест"? Ипак је потребно! --Kaster 06:30, 14. септембар 2006. (UTC)

Саша, морам да кажем да ми се не свиђа нови изглед Википедијине главне стране, а уопште ми се не свиђа нови изглед насловне стране Вики Вести. Уствари катастрофалан је. Подбацио си... страшно... --Милант 17:01, 20. децембар 2006. (UTC)

Сајдбар[уреди]

Предлажем да у Mediawiki:Sidebar-у заменимо тренутне догађаје са кратким вестима, или можда неким новим порталом за Вики вести који би био нешто слично као радионица на Википедији. Шта мислите о томе? --СашаСтефановић 19:24, 26. септембар 2006. (UTC)

Само напријед. Мислим да би и редакцију требало из садашње бесконачне листе преформулисати и подијелити на посебне "подредакције" из разл. тема (слично тргу на википедији). Улогу дежурног и одговорног уредника требало би још више истаћи. Наравно то све има смисла само са довољно сарадника и одређеном фреквенцијом вијести. :-( --Kaster 20:46, 26. септембар 2006. (UTC)
Да можда заменити са портал:Вести укратко, ако не то онда може и са шаблоном кратке вести (узгред саћу да их допуним, пошто је саша (опет) заказао :) --Јованвб 07:27, 28. септембар 2006. (UTC)

Стратегија[уреди]

Пошто је све мало хаотично и постоје идеје свих уредника, понеко се и залети и уради дио посла, али на жалост због нередовног рада остаје све шарено и неуједначено.

Поводом тога бих покренуо иницијативу о стилу писања вијести, које категорије треба а које не треба стављати у вијести. Што се тиче новинарског стила писања, мислим да нема пуно дискусије, али за категорије и сл. имамо доста да уједначимо. Дакле, отварам посебну страну за те ствари и позивам све да учествују у изради концепције како би овдје направили нешто квалитетно и дугорочно. --Kaster 20:49, 11. октобар 2006. (UTC)

Актуелне метеоролошке информације на главној страни[уреди]

Слобот је добио задатак да актуелизује метеоролошке информације на главној страни. Сваких сат времена се провјеравају метеоролошке информације и у случају промјене у односу на претходне - оне се актуелизују у датом шаблону.

Ради се о температури и опису временске ситуације у Београду, Новом Саду, Нишу, затим на Копаонику и у Бриселу, Москви, Подгорици и Загребу. --Kaster 10:43, 11. новембар 2006. (UTC)

Листа градова је постала варијабилна и не одговара увијек горњем опису. --Kaster 12:00, 26. новембар 2006. (UTC)
 • Београд Магла -1 °C
 • Нови Сад Магла -1 °C
 • Ниш Сунчано 1 °C
 • Копаоник Сунчано 9 °C

На копаонику 9 степени а у београду -1. Ово ми је мало чудно, да ли су информације сигурно тачне? --62.193.136.29 18:38, 15. децембар 2006. (UTC)

Информације, ако су актуелне (види вријеме актуелизовања) су тачне. Пошто у задње вријеме имам техничких проблема, актуелизовање стране свјежим информацијама није увијек успјешно и подаци застаријевају. Радимо на отклањању тих проблема. --Слобот 21:54, 17. децембар 2006. (UTC)
До тада ће информације бити мануелно ажуриране два до три пута дневно. --Слобот 10:54, 10. јануар 2007. (UTC)