Викиновости:Форум/Архива 1

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Добродошли[уреди]

Данас су неки од викиуредника постали одговорни уредници или администратори на викивестима. У име свих активних уредника им честитам, желим свако добро и успех, као и професионалност у раду. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 12:28, 31 Мај 2005 (UTC)


Хвала на честиткама, и такође се придружујем истим. --Саша Стефановић 12:55, 31 Мај 2005 (UTC)

Привремена документација[уреди]

Док не преведемо све, ево како се шаљу вести:

  • Направите нов чланак и ставите у вести у развоју
  • Када је готов, ставите га на главну страну
  • Датум иде на почетак: {{Датум|20. мај 2005.}}
  • На крају извор на фору:

*{{Извор|адреса=http://www.neki_sajt.com/news/politics/blabla.htm
|наслов=Наслов чланка ккоји користите као извор
|аутор=Име особе која је написала чланак који користите као извор (може да истоне и празно)
|пуб=име новина/сајта који користите као један од извора
|датум=18. мај 2005.}}
--Dcabrilo 09:38, 1 Јун 2005 (UTC)
--Милант 00:32, 12. март 2006. (UTC)

Регионални дописници[уреди]

Предлажем да се списак прошири на БиХ и Хрватску као посебне и специфичне регионе. --Покрајац 11:11, 2 Јун 2005 (UTC)

Такође мислим да не би било лоше дати могућност да се огорми дописништво у Београду и другим већим градовима. Наравно, кад овај пројекат нарасте, створиће се могућност за рад и "Београдских вести", али полако... --Покрајац 11:15, 2 Јун 2005 (UTC)

Зашто се ограничавати само на БиХ и Хрватску? Те земље, плус Македонија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Грчка, Албанија су већ на Балкану (а он је већ предвиђен). Кад се испостави да имамо људе на лицу мјеста или са поузданим изворима тамо (или било гдје друго) - треба основати дописништво (можда унапријед припремити стране). Уосталом, погледај моје предлоге приликом разговора са Гораном.
Jel moze neko da mi objasni u cemu je rec s 'regionalnim dopisnicima'? --Dcabrilo 6 Јули 2005 22:15 (UTC)
Регионалним дописницима називамо сараднике Викиновости из одређеног географског подручја. Тако рећи - регионалне специјалисте. Они би писали "регионално интересантне вијести" које не би биле од глобалног значаја и појављивале би се на "топ мјестима" (главна страна, први, други или трећи чланак) веома ријетко. Имале би посебну класификацију (категорију). Та "дописништва" би се могло замислити као портали континената, држава, региона или градова. Првенствено су замишљене важније и "комшијске" географске категорије. Тематска подјела тих портала би се исто могла реализовати. Али, као што неко рече - једно по једно. --Kaster 7 Јули 2005 22:12 (UTC)


Predlog[уреди]

Elem, trenutna aktivnost ovde je prilično niska (svaka čast onima koji rade!), ali sam hteo da predložim nešto: prebacivanje na srpsko/bosansko/hrvatske Vikivesti. Dakle, sajt koji bi bio na latinici, ali bi bila dozvoljena i ćirilica i gde bi svi navedeni jezici (a i srpskohrvatski, ako se nekome to više sviđa) bili u podjednakoj upotrebi. Šta mislite o tome? Tehnički je izvoljivo da prebacimo sve odavde na nov domen. --Dcabrilo 19:35, 9 Јули 2005 (UTC)

Мислим да то није добра идеја. --Kaster 15:45, 11 Јули 2005 (UTC)

Ја досада нисам био активан на Викиновостима (убудуће планирам да им посветим времена), али ако се моје мишљење рачуна, и ја мислим да то није паметно -- 213.244.194.186 Обрадовић Горан 23:45, 12 Јули 2005 (UTC)

Такође мислим да то није добра идеја. --Саша Стефановић разговор 00:13, 13 Јули 2005 (UTC)

Glasanje za licencu[уреди]

Otvoreno je glasanje za konacnu licencu Vikivesti. Glasajte ovde.


New license for Wikinews[уреди]

The Creative Commons Attribution 2.5 License was the most supported license in the recent poll.

Many of the options had very few voters. Of the options with more than 12 voters, the GFDL had only 21% support, and the Wikinews License 0.2 had 60% support (or 64% from Wikinewsies). Fewer people voted on the Wikinews License option than on the Creative Commons one, meaning 31 people in total supported CC-BY, compared to just 17 supporting WNL 2.0.

With over 87% support from Wikinewsies in the poll, and 82% support overall, CC-BY has now been agreed upon by the Wikimedia Foundation to be the new license for all existing and future versions of Wikinews. Any edits made previously remain public domain - it is only new edits that will need to be under this Creative Commons License.

The license can be read at creativecommons.org/licenses/by/2.5/ (that page links to other language versions of the license, and the full legal code).

Brion has changed the site settings, so the meta data of the wikis should state they are now CC-BY. However, manually created pages may need to be updated. MediaWiki namespace pages may need changing if they had been edited previously. Pages that might need changing include: MediaWiki:Copyright, MediaWiki:Copyrightwarning, MediaWiki:Copyrightwarning2, and MediaWiki:Copyrightpage.

I would appreciate it if you could translate this message into Serbian so that all members of the community are aware of the change. I couldn't find an equivalent to the English Water cooler, so I apologise if this message is in the wrong place.

Thanks. Angela Beesley 22:33, 24 септембар 2005 (UTC)


Локалне вести[уреди]

Класификација шаблона за локалне вести је по мени лоша. Евидентно је да се ради о подели по језичко-етничком принципу. Пођимо од претпоставке да се на том шаблону заиста ставе географски појмови где се прича српским језиком, службено или не - свеједно. Свима нама је добро познато да је српски језик службени језик у целој Босни и Херцеговини. Значи, како у РС, тако и у ФБиХ. Република Српска је добро подељена на регионе, међутим шта ако ја одем у своје село и желим да напишем једну репортажу (о људима, природи и сл.). Где ту Викивест да поставим. Исти би случај био са онима који у одређеним местима живе или их посећују, а где је српски језик равноправан (рецимо Гламоч, Дрвар или Грахово). --Покрајац 16:58, 14 октобар 2005 (UTC)

Ако напишеш ту репортажу, додај цијелу групу ФБиХ подијељену на кантоне или регионе. Док не постоје уредници из наведених кантона/региона, мислим да не постоји потреба за стварањем портала за исте. Исти аргумент значи, важи и за Хрватску, Мађарску, Македонију, Румунију, Словенију, Њемачку, САД, Русију, Аустралију, итд. Предвидјети све регионе/државе без очите потребе, било би расипање драгоцјеног простора главне стране. --Kaster 22:31, 14 октобар 2005 (UTC)


Шаблон:Изабрани догађаји[уреди]

После питања у оквиру скорашњег измјена о стилу писања шаблона за изабране догађаје календарских дана - слиједи одговор:

Правило о стилу писања у презенту ("рађа се АБЦ" умјесто "родио се АБЦ") сам "пресликао" са њемачких викивести. Стил је значи као из уводника епизода серије "Грлом у јагоде" ;-). Ако постоји неслагање - молим аргументе против ! Осим тог правила - постоји и правило да се не наводи више од пет (5) догађаја, простом реченицом (кратко) уз једну пригодну слику са оставе величине 85 пиксела. Уз то је и правило да се не користи више од једног догађаја рођења и једног смрти по дану. (види упутства на Изабране годишњице радном простору као и примјер за 12. октобар или преглед свих шаблона за октобар) --Kaster 22:51, 14 октобар 2005 (UTC)
Слажем се да треба да буде у презенту, све осим тога рађа се, уместо чега би било боље родио се или рођен је. Остало, типа умире, улази, нестаје, полеће је сасвим ОК и тако је и у правим вестима.


Укључене варијанте српског језика на Викиновостима[уреди]

Као прво: Молим посјетиоце као и ауторе за стрпљење, пошто проширење медијавики-софтвера за подршку варијантама српског језика посједује бета квалитет. Видјећемо да ријешимо ове проблеме што скорије!

Као друго: Не бих да испаднем највећи критичар укључивања варијанти српској језика на нашим серверима али мислим да је то стварно урађено преурањено и без озбиљне тест-фазе на конверзијином серверу (тест инсталацији баш у те сврхе). --Kaster 17:13, 3. март 2006. (UTC)


Изглед нових вјести које нису на главној страни већ је ту само наслов[уреди]

Ја мислим да би много љепше изгледало када би на главној страни датуми који су изнад вијести били много мањи и стајали испред вијести. Тако би сје било прегледније и љепше.
Ствар је у томе да је тај дизајн предвиђен за веће Вики Вести - ми ни у једном датуму немамо више од једне вијести!
--Милант 23:33, 3. март 2006. (UTC)

Слажем се --Јованвб 23:50, 3. март 2006. (UTC)

Као што сам већ рекао на разговор страници ово не може Јоване. Такав је код. Нека аутоматика... . Шта да се ради. Али има други предлог: --Милант 22:16, 4. март 2006. (UTC)

Милане може ево нашао сам како. Погледај сад како главна страна изгледа :) --Јованвб 15:44, 5. март 2006. (UTC)

Одлично! --Милант 18:17, 5. март 2006. (UTC)


Прилагођен изглед Главне[уреди]

Ово је скроз другачији предлог - страна би изгледала занимљивија и читљивија када би чланци били на самој страни - то јест - најновијих 3 до 8 чланака би били потпуно исписани, или би био исписан само први пасус па на дну тескста да стоји опширније. А остале вијести би стајале под старе вијести. Под старе вијести сада има и чланка од јула... Макли бисмо, за почетак, оне који су из прошле године... Ово је само идеја... Ако вам се нешто свиди можда и примјенимо дио овога... У сваком случају није добро да је само једна вијест исписана на главној а и та је Младић од прије 7-10 дана. --Милант 22:16, 4. март 2006. (UTC)

Слажем се и за то, ако је изводљиво. И милане мораш на вести које напишеш да стављаш датум погледај шта сам урадио са Аустралија неће извозити уранијум у Индију --Јованвб 11:02, 5. март 2006. (UTC)

Пошто је сад измењемо да ли још увек сматраш да је потребно убацити и први пасус? Мислим да је то изводљиво, али да се мора радити ручно --Јованвб 15:57, 5. март 2006. (UTC)

Мислим да је то подпуно друга стрвар. Први пасус је ту да би било нечега на главној страни да се чита, а не само линкови. Рецимо као на Google News-u само што су они на насловну окачили све нове вијести (двадесетак) па их мало много. --Милант 18:16, 5. март 2006. (UTC)

Још једна ствар - како ти звучи да оно редакција и регије спустимо испод оних твојих кратких вјести тако да те кратке вијести "испливају" - то јест да буду височије него што су сад? --Милант 18:18, 5. март 2006. (UTC)

Ја не бих ништа радио десну страну. Радије бих списак најновијих вијести скратио на 2-3 дана и испод тога смјестио блок са кратким вијестима. Шта кажете ? --Kaster 18:50, 5. март 2006. (UTC)
Пробао сам то са првим пасусом и не може, тј може само ако је једна вест у једном дану, а ако их има више не може (барем не у овквом облику странице најновије вести). Што се тиче промена више ми се свиђа каштеров предлог само постоји једна сметња. Наиме некада ће се десити да ја не напишем ни једну кратку вест, а онда је глупо да стоје старе вести. Тада треба уклонити шаблон, а онда се главна страна упропашћује док у овом облику то и није тако страшно :) --Јованвб 11:20, 6. март 2006. (UTC)
То је ипак могуће. Треба се мало играти са шаблонима, условима, угнеждавањем и "иф емпти"-стварчицама и сл. Дакле, направити такав услов који препознаје да је један шаблон (за актиелни дан, мјесец и годину) празан и онда приказује другачији садржај заглавља шаблона. Ако нађем времена направићу прототип. Овако са двије "неутралне" колоне слова (лијево прва вијест и десно преглед кратких вијести) изгледа прилично, хм, неутрално и досадно. --Kaster 20:57, 6. март 2006. (UTC)

Ето ... мало сам средио главну. Критика је добродошла! --Kaster 01:05, 7. март 2006. (UTC)

Да, главна нам сада изгледа много боље и са овим иконицама и распоредом шаблона. Али имам још један предлог, а то је да се уклоне везе ка уређивању оних малих шаблона са десне стране, јер ми некако безвезе изгледају. Можда кад не би ставили ни на један шаблон на главој везу ка томе. Један дан, кад будемо велики, те везице ће да привлаче вандале и то им је најбржи начин да нешто зезну.

И још једна идеја, можда бисмо могли оно "освежи" да урадимо у некој иконици и поставимо негде на почетак странице, тј. врх, са неком, сличицом и оним шаблоном за клик. — СашаСтефановић • 01:16 7-03-2006

Кастер, волим те. --Милант 02:47, 7. март 2006. (UTC)

Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер - Каштер

:) --Јованвб 19:34, 7. март 2006. (UTC)


Спорт[уреди]

Треба да нађемо начин да покријемо и спорт. Можда да објављујемо као кратке вијести, можда на дну кратких вијести као засебан одељак, можда засебан шаблон који садржи само резултате (ако неко напише пун чланак може да га и линкује на име утакмице и објави као најновији чланак) --Милант 07:26, 9. март 2006. (UTC)

Само требамо да нађемо неког ко ће да се бави тиме. Тј. оног ко хоће да пише спортске резултате --Јованвб 11:49, 9. март 2006. (UTC)


Вести бот[уреди]

Шта мислите о покретању бота који ће аутоматски претраживати ново створени чланак и замјенити title са наслов и остале стваре које треба урадити у "извор"? --Милант 02:12, 11. март 2006. (UTC)

То би вишеструко убрзало рад на преведеним чланцима са wikinews на енглеском, што чини око 80% чланака. Милант 00:26, 12. март 2006. (UTC)

Преведи и за нас смртнике!? :-) Колико ја тебе разумијем потребан ти је бот који преводи информације извора са енглеских викивести на српске викивести. Значи, то би се изводило спорадично за појединачне вијести које су на енглеском ? Мислим да би тај труд стварно био пуцање топом на врапца. Уосталом, можеш у сваком мало бољем едитору да напишеш макро или сл. који ће ти то исто радити. Тврдња да 80% чланака потиче са енглеских викивести није тачна.
Што се тиче вијести са енглеских викивести; замолио бих уреднике да не објављују (у вијести оставе пасусе на страним језицима) непреведене вијести или дијелове вијести. То оставља крајње непрофесионалан утисак, па макар и било убачено у категорију "за превести". Треба осмислити мало боље можда фазе израде једне вијести, па да једна од тих фаза допушта и стање "непреведено" али не у главном именском простору, тј. неповезано према главној страни или неком од портала. Поздрав, --Kaster 00:55, 12. март 2006. (UTC)

Погледај на врху странице Редакција изглед шаблона за извор. Дакле само поставити да пребаци на наше стандарде.

Као што рекох, пуцање топом на врапца :-) --Kaster 01:50, 12. март 2006. (UTC)

Што се тиче превода то се десило један-пут двапут када се заборавило скинути датум са врха стране. --Милант 01:18, 12. март 2006. (UTC)

Ипак би требало осмислити фазе једне вијести. Нешто као:
  1. У повоју (може бити и непреведено, није још за објаву)
  2. Недовршено (није још за објаву, недостају неки важни елементи као датум или извор)
  3. Непровјерено (може да се објави само ако је из пера одговорног уредника)
  4. Провјерено (може да се објави, провјерено од стране одговорног уредника)
  5. За примјер (пожељно да се објави на "топ" странама нпр. главној или неком порталу)
  6. Одликовано (објављено на "топ" странама)
Шта мислите да ли је прерано за тако нешто? --Kaster 01:50, 12. март 2006. (UTC)

Jа сам против. --Милант 05:18, 12. март 2006. (UTC)

Ја мислим да није лоша идеја, можда да се смањи на 3-4 фазе, али предлог је супер. — СашаСтефановић • 05:26 12-03-2006

Хмм да сачекамо мало док вести заживе. Кад буде барем 5 полу активних корисника (сад ту рачунам мене милана и каштера) или 2 стварно активна (да раде на вестима и да убацују баем по вест-2 дневно) могло би да заживи, а овако није још потребно --Јованвб 15:07, 12. март 2006. (UTC)

Да. И ја нисам био сигуран, па зато питање "Шта мислите да ли је прерано за тако нешто?" :-) --Kaster 08:54, 13. март 2006. (UTC)

Сврсисходне аутоматизације послова[уреди]

Негдје смо се дотакли те теме па сам је препознао у контексту аутоматизованих послова.

Радило се о потреби и броју линкова из једне вијести на чланке на википедију. Моје је мишљење да википедијин стандард (не мало, не пуно, не дупло, не безпотребно) може и овдје да прође. Да један аутор вијести не би морао да гледа да ли на википедији постоји чланак "под тим и тим именом" можемо му допустити да напише логичан линк чију истинитост би проверавао један бот. У случају да линк показује ка још непостојећем чланку, цијела вијест би се ставила у посебну категорију (рецимо "Непостојећи википедијин линк у употреби"). Коментари ? --Kaster 08:53, 13. март 2006. (UTC)

Нисам схватио овај задњи дио. Ја то видим овако - линкујеш све, па бот макне сваки празан линк ка Википедији (broken link). --Милант 09:08, 13. март 2006. (UTC)
Погледај то са практичне стране. Рецимо линкујеш "Сатурн" умјесто "Сатурн (планета)", "Мирко С. Којотовски" умјесто "Мирко Генијалац" и бот ти УКЛОНИ те линкове без трага и гласа. Ја бих га у том сценарију сматрао као вандала а не као помоћника. Његова помоћ се састоји у томе, да он препознаје прекинуте линкове и да их обиљежава а не да их коригује или не дај боже брише. --Kaster 19:39, 15. март 2006. (UTC)


Кратке вести[уреди]

На шаблон кратке вести сам са миланом одлучио да додајем линкове опширније уз сваку вест. То такође неће бити дугачке вести али биће вести. Тиме ће број чланака бити знатно увећан и мислим да ћемо постати најактивније вести (боље и од енглеских). Само бих вас молио да не те кратке вести не стављате шаблон датум јер би се онда пнављале на главној страни што није баш најбоље. --Јованвб 22:33, 18. март 2006. (UTC)

Ма Јован је то сам урадио и само ми је испричао на крају, а ја се одушевио. Браво Јоле. Више пута сам имао неку вијест која је била сувише кратка да за њу направим чланак али би заузели много простора на кратке вести шаблону. --Милант 23:05, 18. март 2006. (UTC)
А шта је са проналажењем дотичне вијести на основу датума? Немогуће?! Хм! Или је вијест - вијест (па има датум - без обзира колика била) или је кратка вијест (па нема датум) која се брише/губи након 10-так дана. "Нешто између" не постоји. Поз. --Kaster 22:26, 19. март 2006. (UTC)
Онда опет треба преуредити главну да не стоје вести из категорије одређеног датума него да стоје само вести из категорије нпр. Вести са главне или тако нешто и да убудуће стављамо те категорије на оне вести које нам требају --Јованвб 12:22, 20. март 2006. (UTC)
Да. То звучи разумно. --Kaster 13:06, 20. март 2006. (UTC)

Пошто тренутно не постоји ни једна таква вијест (опширније за кратке вијести) ја ћу ревертовати све категорија промјене које је Јоле урадио јуче. Овде је општи хаос. --Милант 21:52, 22. март 2006. (UTC)