Викиликс објавио све тајне САД до којих је дошао

Извор: Викиновости


2. септембар 2011.
Лондон-  (Beta-AFP) - Викиликс (Wikileaks), специјализован за откривање тајних документа, саопштио је у петак да је на свом сајту на интернету објавио свих 251.287 дипломатских депеша САД до којих је дошао.

Викиликс је преко „Твитера“ (Twitter) саопштио да је „објавио 251.287 дипломатских депеша САД, које се могу претражити уз употребу кључних речи (keywords)“, и пренео адресу веб-сајта на којем су документа, не износећи, међутим, да ли су та документа објављена у целини, или су из њих изостављена имена особа на које се она односе.

Викиликс са којим у петак пре подне контакт није био могућ, претио је објављивањем депеша у целини, упркос упозорењима организација за заштиту права човека и упозорењима САД да би то било опасно по особе које се помињу у депешама.

Викиликс је до сада у много наврата објавио део депеша до којих је дошао. Тако је од краја прошле године објавио 20.000 докумната.

Објављивање је било уз сарадњу неколико дневних листова, међу којима су „Њујорк тајмс“ (The New York Times) и „Гардијан“ (Guardian), који су из тих докумената изоставили имена и контакте особа које се у њима помињу.

Извор[уреди]