Веће за сажимање оптужнице против Младића

Извор: Викиновости


25. август 2011.
Хаг-  (Beta) - Претресно веће Хашког трибунала наговестило је у четвртак да ће од тужилаштва затражити да оптужницу против Ратка Младића сажме на исти начин на који је то учинило са оптужницом против Радована Караџића.

Председавајући судија Алфонс Ори наговестио је, током расправе о стању у поступку, да ће веће захтев упутити до краја новембра. Он је упитао и зашто до сада тужиоци нису сажели оптужницу, будући да је оптужни акт у процесима Младићу и Караџићу исти. Младићева одбрана добила је рок до краја августа да одговори на захтев у којем тужилаштво тражи да Младићу буде судјено два пута, а прво по оптужници за геноцид над Муслиманима у Сребреници 1995.

Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је и за прогон несрба широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање особља УН за таоце, 1992-95. године.

Одбрана Ратка Младића противиће се захтеву тужилаштва да Младићу буде суђено два пута, а прво по оптужници за геноцид у Сребреници, изјавио је Младићев бранилац Бранко Лукић

Извор[уреди]