Пређи на садржај

Венчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон

Извор: ВикиновостиКраљевска породица на балкону

29. април 2011.
Лондон/ Уједињено Краљевство (Beta) - Церемонија венчања британског принца Вилијама и Кејт Мидлтон у Вестминстерској опатији у Лондону завршена је, а младенци су се у отвореној кочији одвезли до Бакингемске палате одакле су са балкона поздравили посматраче церемоније.

Невеста је носила креацију Саре Бартон, из модне куће Александра Маквина, а младожења униформу пуковника ирске гарде. Текст молитве коју је прочитао бискуп од Лондона, младенци су сами саставили. Свечаности је присуствовало око 1.900 званица, церемонију је на улицама града пратило око милион људи, док је директан TV пренос у свету гледало, по проценама, две милијарде људи.

Венчању су присуствовали британска краљица Елизабета Друга и њен супруг војвода од Единбурга, принц Чарлс са супругом Камилом, и невестини родитељи Мајкл и Керол. Кумови су били, са младожењине стране, његов млађи брат принц Хари а са невестине њена сестра Филипа.

Венчању су присуствовали чланови краљевских кућа, државни и политички званичници, али и многе спортске и музичке зведе, попут Дејвида Бекама са супругом Викторијом и Елтона Џона са супружником Дејвидом Фернишом.

Славље се наставља свечаним ручком који за 650 званица у Бакингемској палати приредјује краљица Елизабета Друга, потом вечером за 300 званица коју приређује принц Чарлс. а завршава балом.

Извор[уреди]