Пређи на садржај

Велика Британија, Француска и Италија шаљу официре у Либију

Извор: Викиновости


Самит у Паризу

20. април 2011.
Париз/ Рим (VOA/Beta-AFP/AP) - Британија, Француска и Италија су одлучиле да пошаљу војне саветнике у Либију како би помогли опкољеним побуњеничким снагама.

Британски секретар за иностране послове Вилијам Хејг објавио је данас саопштење у коме каже да ће тим искусних војних саветника помоћи побуњеницима у организацији, логистици и комуникацијама. Хејг је рекао да саветници неће учествовати у нападима побуњеника на снаге либијске владе нити ће снабдевати побуњенике оружјем. У међувремену, авиони НАТО бомбардовали су рано јутрос неколико објеката у близини Триполија.

Алијанса је саопштила да су нападнути објекти за команду и контролу као и комуникациона инфраструктура. Према саопштењу НАТОа, такође је бомбардован штаб елитне либијске 32. бригаде, за коју каже да предводи и координише нападе на цивиле. Либијски државни медији саопштили су да су напади извршени у Триполију, Гадафијевом родном граду Сиртеу, као и у подручју Ал-Хира, југозападно од Триполија.

Дан после Саопштења Велике Британије, Француска и Италија најавиле су да шаљу своје официре у Либију како би помогли опозициони Прелазни национални савет.

Италијански министар одбране Ињацио Ла Руса рекао је да ће 10 војних инструктора отићи у Либију како би обучавали либијске побуњенике. Ла Руса је, међутим, одбацио могућност слање копнених трупа у Либију. Француска је такође саопштила да је послала у Либију официре за везу који ће саветовати руководство опозиције.

„Циљ мисије је да се Прелазном националном савету пруже савети пре свега техничке, логистичке и организационе природе да би се ојачала заштита цивилног становништва побољшала дистрибуција хуманитарне и медицинске помоћи“, рекла је заменица портпарола министарства иностраних послова Кристин Фаж.

Извор[уреди]