Бу Тина: Природно благо Емирата

Извор: Викиновости

Не тако далеко од небодера и хотела Абу Дабија, који маме уздахе, налази се природно благо Емирата - Бу Тина. Острво је толико посебно да само неколицина људи има прилику да га спозна. До њега се тешко стиже јер морски чувари непрекидно контролишу воде изузетне бистрине.

Корални архипелаг Бу Тина смештен је у топлим водама Персијског залива, на око 130 км западно од главног града Уједињених Арапских Емирата. Део је јединственог и у свету највећег Резервата биосфере Марава, који се простире на чак 4000 км². Висина острва је мала, не виша од три до пет метара. Уколико се нађете међу малобројним срећницима можете посетити прелепи драгуљ заштићен од стране УНЕСКО-а. Ако сте пак, страствени риболовац онда се суздржите јер је риболов овде строго забрањен, а казне су ригорозне. Број посетилаца је стриктно ограничен и захваљујући томе утицај људи на екосистем овог острва је минималан.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?
-да је Бу Тина један од финалиста у избору за Седам светских чуда природе?

На острву ћете имати јединствену прилику да видите неке од ретких и угрожених биљних и животињских врста. Међу сплетом корења мангрова крије се неколико врста корњача. Посебну пажњу привлаче угрожена врсте Eretmochelys imbricata и Chelonia mydas (Зелена корњача), а неке врсте летећих риба овај простор користе као мрестилиште. У зависности од годишњег доба, у непосредној близини живи и до 830 јединки морских крава (Dugong dugon). Занимљиво је да оне настањују приобалне коралске колоније, које представљају друго по величини станиште ове угрожене врсте сисара у свету. Густа поља морске траве главни су извор хране ових животиња. Богати живи свет чини и седамдесет различитих врста морских риба, где су најбројније туне, скуше и гргечи, који се махом разбеже услед налета јата грбавих и кљунастих делфина.


Посебну пажњу научника и стручне јавности привлаче коралне колоније које опстају, у најмању руку, екстремним условима за њих. Иако је познато да корални гребени настају у прозирним водама чије се температуре крећу у распону од 25-28°С, уз салинитет од око 30 промила, овај корални гребен опстаје у условима који премашују поменуте параметре. Температура је често виша од 35 степени, а салинитет је у горњој дозвољеној граници. Овај феномен представља велико интересовање за бројне климатологе, ботаничаре и хидрологе широм света.

Током целе године пешчане плаже Бу Тине насељавају бројне колоније фламингоса и пеликана, а с времена на време, долеће и ретка врста орла рибара која се овде гнезди. У време летњих миграција на острву бораве морске ласте и сокотрански коморани (Phalacrocorax nigrogularis).

Бу Тина је рај на Земљи, у којем су свој дом пронашле бројне угрожене врсте како биљака тако и животиња. Такође представља и пространство од великог значаја за научна истраживања, а у истом тренутку крајње куриозитетно и непредвидиво место, далеко од очију јавности. И поред тога убрзани развитак оближњих градова, експлоатација нафте и гаса, отпуштање отпадних вода, представљају озбиљну претњу јединственом екосистему ’’Резервату биосфере Марава’’, коме и припада архипелаг Бу Тина.


Извор[уреди]

Спољашњи видео
Bu Tinah Island - 7 wonders of nature finalist (енг)
BU TINAH ISLAND - جزيرة بوطينة (енг)
Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.