Пређи на садржај

Британске и еквадорске дипломате преговарају о Асанжу

Извор: Викиновости


18. август 2012.
Лондон/ Велика Британија (Beta-AFP) - Велика Британија покушава да, преко својих дипломата у Китоу, пронађе неко решење за оснивача сајта Викиликс Џулијана Асанжа коме је Еквадор понудио политички азил.

Асанж се од 19. јуна налази у згради амбасаде Еквадора у Лондону, пошто је претходно исцрпео сва правна средства и искористио све могућности за жалбу на одлуку британског суда да га изручи Шведској.

Шведске власти потражују Асанжа због наводног сексуалног напада, а ако буде изручен у ту земљу, велика је вероватноћа да ће га она одмах изручити у САД, које га судски гоне због откривања тајни из дипломатских депеша преко сајта Викиликс.

Британске власти раније су наговестиле да би могле да суспендују дипломатско право и са полицијом упадну у зграду еквадорске амбасаде како би ухапсили Асанжа, што би био преседан у међународним односима.

Британске дипломате покушале су у суботу да умање значај ранијих претњи наводећи да није било реч о претњи, већ само о изношењу једне од опција за решавање проблема.

Асанжов сајт Викиликс од 2010. године објавио је више од 250.000 дипломатских депеша у којима су изнети осетљиви детаљи из дипломатске преписке, пре свега САД, па често и приватне ствари.

Присталице Асанжа наводе да је цео судски случај у Шведској намерно исцениран у америчкој режији, како би оснивач Викиликса био изручен САД, где би могао бити осуђен на доживотни затвор.

Извор[уреди]