Брахимај био вођа ОВК у Јабланици

Извор: Викиновости


24. август 2011.
Хаг-  (Beta) - Бивши званичник Службе државне безбедности Србије Зоран Стијовић посведочио је у среду на судјењу Рамушу Харадинају пред Хашким трибуналом да је 1998. на челу ОВК у селу Јабланица код Дечана био Љах Брахимај.

Брахимај је за злочине у притвореничком логору ОВК у Јабланици оптужен заједно са својим сестрићем Харадинајем, тадашњим заповедником ОВК у подручју Дечана и Идризом Баљајем.

Стијовић, који је у то време био шеф аналитичког одељења СДБ Србије у Ђаковици, изјавио је да је та служба од средине деведесетих имала сазнања да Брахимајева група стоји иза бројних напада на полицију и грађане у подручју између Пећи, Клине и Ђаковице.

Пошто је утврђено да је Брахимај „вођа“ и екстремиста, СДБ Србије га је пратила, прислушкивала његов телефон и у његову околину убацивала информаторе, изјавио је Стијовић.

Сведок је казао и да је ОВК убијала Албанце које је сматрала колаборационистима или који су били чланови Демократског савеза Косова и других партија које су се, насупрот ОВК, залагале за мирно решење косовске кризе.

Извор[уреди]