Пређи на садржај

Борбе на улицама Сирта

Извор: Викиновости


2. октобар 2011.
Сирт-  (Beta-AP) - Борбе се воде на улицама Сирта, једног од последњих упоришта снага свргнутог либијског вође Моамера ел Гадафија, где по извештају Међународног црвеног крста влада велика несташица опреме и лекова у болницама.

Командант нових либијских снага Мустафа ал Рубаие рекао је агенцији АП да су револуционарни борци са истока заузели први резиденцијални кварт у Сирту и хотел где се налазе Гадафијеви снајперисти, али да су про-Гадафијеве снаге и даље јаке.

„Тешке борбе сада се воде на улицама Срита. Непријатељ опседа са југа, истока и запада али он и даље има врло озбиљно оружје и велику количину муниције“, рекао је Ал Рубаие. Он је такође рекао да снаге верне Гадафију држе стратешке позиције у Сирту, укључујући високе зграде где су постављени снајпери и због чега је напредовање револуционарних снага споро и тешко.

„План је да ће снаге са истока и запада да се сретну у центру Сирта. Кад дођемо до те тачке прославићемо ослобађање Сирта“, рекао је.

Међународни Црвени крст упозорио је у суботу да због велике несташице лекова и опреме у болницама људи умиру. У главној болници у Сирту недостају кисеоник и нафта.

Извор[уреди]