Биљка затворена у боци 40 година и даље цвета

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. јануар 2013.
Лондон/ Енглеска (Бета) - Биљка Традесцантиа, коју је Британац Дејвид Латимер засадио у велику стаклену боцу 1960. и запечатио је 12 година касније, цвета и сада, после 40 година без свежег ваздуха и воде.

Традесцантиа флуминесис
Слика: KENPEI.

Биљка у боци је део експеримента којим је Латимер хтео да сазна колико дуго та врста може да опстане у потпуно изолованој средини, преносе медији. Пензионисани инжењер електротехнике Латимер, цео живот се из хобија бави ботаником и у колекцији има више од 5.000 биљних врста.

Латимер је биљке запечатио у четири идентичне боце. У три боце биљке су увенуле након неколико месеци, а једна је преживела, буја и цвета као да има сву потребну негу. По Латимеровим речима, биљка фотосинтезом сама обезбеђује влагу, хранљиве материје и кисеоник, уз помоћ сунчеве светлости коју апсорбује кроз стакло. Сунчеву енергију апсорбује дању, док вода коју биљка повлачи кореном, испарава преко лишћа, кондензује се у боци и пада на дно одакле је биљка поново црпи.

Лишће непрекидно рециклира ваздух - издваја кисеоник и угљен-диоксид, а хранљиве материје добија из лишћа које је отпало и трули на дну боце. Боца у виду баште ствара простор, налик екосистему, у којем биљке могу да презиве помоћу фотосинтезе и да рециклирају хранљиве материје.

Пејзажни дизајнер и телевизијски презентер Крис Бирдшоу истакао је да је експеримент диван пример да се покаже начин на који биљке могу да се обнављају. „То је савршени циклус живота“, казао је он.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg