Пређи на садржај

Београд и Приштина доприносе напетој ситуацији на Косову

Извор: Викиновости


29. новембар 2011.
Њујорк-  (Beta) - Ситуација на северу Косова нестабилна је и напета од средине октобра, а томе у великој мери доприносе постојање везе са српским изборима на пролеће и политичка ситуација у Приштини, рекао је у уторак увече шеф УНМИК-а Фарид Зариф.

Зариф је цитирао делове извештаја Бан Ки Муна, који се односи на период од 16. јула до 15. октобра, у којем се упозорава да развој догађаја на северу Косова представља јасно упозорење да „нерешена питања представљају претњу миру и стабилности у региону“.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић позвао је Савет безбедности УН да без оклевања предузме кораке и осигура да се више не понове једностране насилне акције на Косову.

„Ако смо искрено забринути за мир и стабилност на Косову, ако је наш циљ поновно успостављање стабилности и побољшање квалитета живота за народ на терену, онда не може бити оправдања за одбијање да се одмах одговори на тај позив“, рекао је Јеремић.

Министар спољних послова Косова Енвер Хоџај рекао је да Приштина више не може толерисати статус кво на северу Косова и оптужио српску владу за кршење Резолуције 1244 и Кумановског споразума.

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је да једностране активности Приштине на северу Косова неприхватљиве и подсетио да међународна заједница није у стању да ни после 12 година обезбеди сигуран живот једној од страна.

На седници Савета безбедности УН амбасадори већине западних земаља осудили су нападе на војнике Кфора на северу Косова у којима је повређено више десетина војника међународних снага.

Амбасадорка САД Сузан Рајс рекла је да је Косово јединствена царинска област и да се тежња за успостављањем царинског простора не може сматрати једностраним потезом пошто је Србија признала косовски царински печат.

Извор[уреди]