Београд: „Мисли зелено” на Ади Циганлији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Еколошком акцијом „Мисли зелено” данас је на Ади Циганлији обележен Дан планете Земље. Манифестацију, у којој су учествовали ученици девет основних школа, организовала је организација „Зелена еко-планета”, а подржали су је ЈП „Ада Циганлија”, Секретаријат за образовање, Секретаријат за заштиту животне средине и ЈКП „Градска чистоћа”.

Упркос лошем времену, деца су у бројним радионицама, активностима и на предавањима била у прилици да сазнају како да на практичан начин очувају и заштите своју животну околину.

– Временске прилике свакодневно нас упозоравају да се не играмо са планетом и природним ћудима, већ да више ослушкујемо њене захтеве и прилагођавамо им се. Веома сам задовољан што је данас оволики број деце на Ади, то је знак да ову планету остављамо у добрим рукама – рекао је Владимир Тодић, секретар за образовање.

У уметничком делу програма глумци Дејан Луктић и Слободан Бода Нинковић деци су на креативан начин приближили значај заштите животне околине, посебно им скрећући пажњу на важност одвајања отпада и процес рециклаже.

Секретар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је „охрабрујуће то што деца више од одраслих знају шта значи чувати своју околину”.

– Наш посао је да људе непрестано подсећамо на значај екологије. Зато смо јуче представили Стратегију пошумљавања Београда и зато често организујемо овакве акције. Ми не можемо утицати на оно што се дешава у свету, али морамо уредити ствари у свом дворишту – рекао је Триван.

Директор ЈП „Ада Циганлија” Зоран Гајић истакао је да ће на овом излетишту данас бити посађено двадесетак стабала, а да је план да у овој години укупно буде посађено око петсто стабала.

Извор[уреди]