Пређи на садржај

Београд: Улица Јурија Гагарина отворена за саобраћај

Извор: Викиновости


1. децембар 2009.
Београд/ Србија

Реконструкција дела улице Јурија Гагарина je завршена и ова саобраћајница данас је отворена за саобраћај. Обновљена улица сада има шест трака за возила, а изнад ње је изграђен нови железнички мост. На тај начин повећана је пропусна моћ железничког саобраћаја и решен проблем саобраћајног „уског грла” у овом делу Новог Београда.

– Овај део улице Јурија Гагарина отворен је за саобраћај јутрос око 10 часова без икаквих проблема. Тридесет година та деоница представљала је „уско грло”, али очекујемо да саобраћај сада функционише много брже и безбедније. Целокупан посао завршен је за 14 месеци, финансиран је из изворних прихода Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и коштао је 790 милиона динара – истакао је Ненад Бајић из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Уклањањем старог железничког насипа код раскрснице са Булеваром Милутина Миланковића и визуелно су повезани делови Новог Београда. У улици Јурија Гагарина изграђене су три нове саобраћајне траке са ивичњацима, јавном расветом и комплетном инфраструктуром. Асфалтиране су траке у дужини од 450 метара и постављена је светлосна сигнализација, док ће уређење зелених и пешачких површина бити завршено током децембра.

Прво је изграђен и предат на коришћење ЈП „Железнице Србије” нови железнички мост, који сада омогућава већу пропусну моћ у превозу путника и робе у правцу према Шиду и Суботици. Конструкција моста изграђена је на пет бетонских стубова и опремљена новом железничком опремом и комуникационим кабловима. Од железничке станице „Нови Београд” мост се дужином од 190 метара протеже преко улице Јурија Гагарина. Грађен је уз стари железнички насип, преко кога се железнички саобраћај одвијао све време током извођења радова.

После пребацивања железничког саобраћаја на нови мост, почело је рушење старог насипа и изградња три нове саобраћајне траке испод моста. Улица Јурија Гагарина, од раскрснице са Булеваром Милутина Миланковића до иза постојеће бензинске пумпе, добила је своје коначно решење са укупно шест саобраћајних трака, обостраним тротоарима, зеленим површинама и јавном расветом.

Извор[уреди]