Пређи на садржај

Београд: Старији Београђани имају велико поверење у геронтодомаћице

Извор: Викиновости


14. октобар 2009.
Београд/ Србија

Драгомир Петровић живи сам, на шестом спрату зграде у улици Тадеуша Кошћушка 64. Овај осамдесетшестогодишњак тешко се креће, а и све слабије чује и види.

Радује се сваком понедељку, јер му већ у пола осам ујутру на врата звони геронтодомаћица Снежана Марковић. Донесе му новине и млеко, скува кафу и са њим поприча пре него што започне свакодневне кућне послове. Током двочасовног боравка код деда Драгомира скува ручак, поспреми постељу и стан, оде у набавку.

– Снежа ми је као ћерка. Пажљива је и вредна, одлично кува, брине о свему што ми је потребно. Чак ми после пеглања пришије дугме отпало са кошуље. Старија ћерка ми живи у Немачкој, млађа у Чикагу; много ми значи Снежина помоћ, али и то што знам да ће ујутру доћи неко са ким могу да попричам. Петком ми скува ручак за три дана, па не морам ни о чему да бринем до понедељка – каже Драгомир.

Снежана ради као геронтодомаћица већ шест година; први „радни задатак” био јој је одлазак код деда Драгомира. У почетку помало уздржан, брзо се навикао на њу и њену кухињу. Наравно, оброци су без масноће и много зачина.

– Ово је леп и хуман, али и веома одговоран посао. Пазимо старије људе, којима треба доста пажње, а потребно је и време да успоставимо контакт са њима и омогућимо им да се навикну на нас. Када завршим послове код деда Драгомира, идем код још две старије жене, у Џорџа Вашингтона и Скадарској улици. У време годишњих одмора током радног дана одлазимо код четири корисника наших услуга. Драгомир је предиван човек, са пуно поштовања за друге – каже Снежана.

Драгомира и остале кориснике ове услуге са територије Старог града сваког радног дана обилази 99 геронтодомаћица, као и медицинске сестре из Завода за геронтологију. Геронтодомаћице обично дуго иду код истих корисника, јер се навикну једни на друге и тако најбоље сарађују. Старији грађани имају велико поверење у ову службу, а кошта их 26 динара по сату – све остало плаћа град. Ова накнада чини пет до шест одсто од економске цене услуге, каже за Беоинфо Радмила Човић из Геронтолошког центра Старог града.

Град Београд већ дуже време финансира рад геронтодомаћица – исплаћује им плату и набавља радну одећу. Поред одржавања стана, припреме хране и набавке намирница оне својим корисницима помогну и да се окупају, очешљају, пресвуку, а подсете их и да треба да оду код лекара. Град Београд је ушао у стадијум дубоке демографске старости, најугроженије општине су Стари град, Врачар и Савски венац, а многи наши најстарији суграђани углавном су сами и препуштени себи, каже за Беоинфо градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић.

– Град финанисира рад 667 геронтодомаћица, а Стари град, као богатија општина, финансира рад 20 геронтодомаћица, које збрињавају 80 корисника ове општине. Очекујемо да се током следеће године, у оквиру децентрализације надлежности, ова услуга према старијим грађанима пренесе на ниво општина. У наредном периоду требало би да уведемо и нове услуге, усмерене према најугроженијим категоријама, а то су стари и немоћни, који су у много лошијем здравственом стању и потребно им је дневно збрињавање – каже Владан Ђукић.

Геронтодомаћице пролазе обавезну обуку, тако да знају како да реагују ако дођу у стан корисника и затекну га болесног или виде да му се нешто догодило. На тај начин се спречавају несрећни случајеви у којима старији суграђани умру а да за то нико не зна, каже Владан Ђукић.

Извор[уреди]