Београд: Све чешћи напади на возаче и возила јавног превоза

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јануар 2010.
Београд/ Србија

Градско саобраћајно предузеће „Београд” саопштило је да иако се годинама разматрају могућности заштите возача јавног превоза, они су свакодневна мета бахатих путника и других учесника у саобраћају. На возаче се све чешће и физички насрће, а хулиганизам и насиље се не смањују.

Тако је недавно нападнут возач аутобуса на линији 31 уз покушај крађе возила, затим je незадовољни путник пуцањем из пиштоља изразио свој протест јер му возач није услишио жељу и стао ван станице, а у недељу ујутру разјарени путници напали су и претукли жену возача трамваја и њеног колегу који је покушао да јој притекне у помоћ.

„Све се то дешава у нашем граду, и све то са ужасом гледају путници, и све то трпе људи који уредно долазе на своје радно место и раде свој посао. Статистика је поражавајућа: у 2009. години било је 58 напада на возаче ГСП „Београд” (од чега је само 14 познатих починилаца) и 129 напада на возила (само у четири случаја познати починиоци). Подаци показују да се број напада и агресија у односу на возаче, али и возила, повећава и да су само од 1. јануара ове године до данас физички нападнута и истучена четири возача, а пет возила је каменовано и оштећено. ГСП има добру сарадњу са МУП-ом. Што се тиче саобраћајног особља и возача, спроводи се интензивна едукација о понашању и реаговању у конфликтним ситуацијама, ипак ми сами мало тога можемо да учинимо”, наводи се у саопштењу.

Штете нанете возилима су вишеструке. Најчешће су то разбијена стакла, затим поломљени носачи врата, ретровизори, држачи и рукохвати, исечен тапацирунг седишта и исписана како унутрашњост тако и спољашност возила. Све то треба заменити, поправити, очистити, што изискује велико улагање не само новца већ и времена и енергије. Трошкови се умножавају јер оштећена возила често морају бити искључена из саобраћаја, тако да читав град трпи. У ГСП „Београд” се надају да ће увођење комуналне полиције битно утицати на смањење хулиганизма и у граду и у возилима јавног превоза.

„Оштром казненом политиком, применом закона и едукацијом свих учесника у саобраћају, која би се првенствено односила на поштовање саобраћајних прописа, права и обавеза, ситуација би могла знатно да се поправи, а насиље искорени. У томе велики допринос наравно могу имати и медији”, истиче се у саопштењу овог предузећа.

Извор[уреди]