Београд: Представљена књига „Практична спортска исхрана”, ауторке Луиз Бурк

Извор: Викиновости

30. јун 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за спорт и омладину и Удружење за медицину спорта представили су данас у Центру за физичку културу Београда књигу под називом „Практична спортска исхрана”, ауторке Луиз Бурк. Ово је једна од малобројних преведених књига из области спортске медицине код нас и зато се секретаријат побринуо да по примерак добије један број гранских спортских савеза.

Аца Ковачевић, градски секретар за спорт и омладину, истакао је да је секретаријат препознао значај ове проблематике, те је због тога и организован скуп на којем су људи из струке могли да добију важне информације о исхрани спортиста. Због великог интересовања, постоји могућност и да се у спортским савезима организују слична предавања, где ће они који руководе савезима у интереактивном односу са стручњацима моћи да добију и практичне савете о изузетно важном сегметну за спортисте.

Др Ненад Дикић, који је представио књигу, истакао је да је правилна исхрана веома значајна за све спортисте, како би се избегло прекомерно конзумирање суплемената, који су код нас и у свету, нарочито у последњој деценији, веома заступљени. Иако код нас нема много регистрованих спортиста, тачније има их око пола милиона, још је мањи број стручњака из области спортске медицине који воде рачуна о њима.

– Највише нас боли чињеница да је медицина у овој области слабо и крхко организована, јер смо „на мишиће” извукли да око 75 одсто савеза има неку врсту лекара, што не значи да су они стално ангажовани, већ више на некој пријатељској основи због познанстава са управама. Забрињавајући је и податак да свега 12 одсто савеза има нутриционисте. Зато ту мора много више да се уради, а за почетак едукација спортиста веома је важна, што је и циљ који смо желели да постигнемо превођењем и објављивањем ове књиге. Она је изузетно практична, са табелама и примерима за сваки спорт појединачно, и заснована је на личном искуству ауторке и искуствима нутриционисата у свету – казао је Дикић.

Поред суплемената, највећи проблем у исхрани спортиста представља „брза храна”, на чему мора нарочито да се инсистира приликом едукације најмлађих спортиста.

Извор[уреди]