Београд: Потписан уговор о изградњи моста Земун–Борча

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

15. април 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка за НИП Верица Калановић и потпредседник „Кинеске корпорације за путеве и мостове” (CRBC) Лу Шан потписали су данас у Старом двору уговор о изградњи моста Земун–Борча. Мост дужине 1,5 километара, са припадајућим саобраћајницама дугим око 21 километар, почеће да се гради до краја године. Потписивању уговора присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије Млађан Динкић, амбасадор Кине у Београду

Веи Ђингхуа, градски менаџер Александар Бијелић и градски архитекта Дејан Васовић.

– Тридесет пет година пре мандата ове градске власти у Београду није направљен ниједан друмски мост. Мост на Ади Циганлији расте из дана у дан, а убрзо ће почети изградња још једног. У року од неколико година Београд ће изгледати сасвим другачије – имаће два потпуно нова моста, а овај ће омогућити да се један потпуно запостављен део Београда почне нагло да развија. С једне обале Дунава данас постоје Нови Београд и Земун са 500.000 људи, а са друге нема ништа. Сада добијамо шансу да на тој обали направимо још један Нови Београд. Овај мост неће повезивати само Борчу и Земун, већ и два дела Србије и верујем да његовом изградњом започињемо нову еру у развоју нашег града и његове инфраструктуре – рекао је Ђилас.

Захваљујући великом разумевању Министарства економије и регионалног развоја, град је успео да се не уђе у продају ПКБ-а, чиме га је сачувао, али је и добијена прилика да се мост од Земуна до Борче са приступним саобраћајницама гради по много повољнијој цени, будући да сада нико не може да уцењује град и републику и поставља услове за продају земљишта. У другој половини ове године почеће припремни радови за изградњу моста, који треба да буде завршен за три године, истакао је градоначелник Драган Ђилас.

У наредним годинама ће се показати сав значај који ће ова модерна саобраћајница имати и за решавање проблема у саобраћају Београда и за привредни развој и отварање потенцијала потпуно новог Београда, који многи већ називају „Београд 3”. За Србију је ово један од највећих и најзначанијих инфраструктурних пројеката, јер први пут Кина и Србија заједнички финансирају такав посао, уз изузетно повољан зајам од кинеске „Ексим банке” и учешће од 15 одсто из републичког буџета, нагласила је Верица Калановић.

„Кинески мост” ће бити саставни део обилазнице око Београда, а од посебног значаја за домаћу привреду је што је уговором утврђено да ће учешће српских подизвођача и употреба грађевинског материјала из Србије бити у висини 45 одсто од укупне финансијске вредности пројекта, истакао је Млађан Динкић.

Веи Ђингхуа је изразио уверење да ће овај инфраструктурни објекат не само у великој мери побољшати саобраћајне услове у Београду, већ бити и мост пријатељства између Кине и Србије, а Лу Шан да је ово први пројекат изградње инфраструктуре у оквиру споразума који су владе Кине и Србије потписале 20. августа прошле године у Пекингу.

Кинеска компанија CRBC већ ради на овом пројекту са домаћим партнером ЦИП-ом, па се тренутно испитује терен и завршава израда идејног пројекта моста и саобраћајница. Уз изградњу самог моста биће направљене и приступне саобраћајнице – од Новосадског до Батајничког пута, од Батајничког до Зрењанинског пута и од Зрењанинског до Панчевачког пута.

Вредност целе инвестиције је 170 милиона евра.

Извор[уреди]